RASPADA SE EU: Još jedna zemlja napušta EU? ‘Ne želimo abortus i gej prava, to je opasno’

Extra

Nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije, šuška se da bi isto mogla napraviti još jedna članica, piše RTL. Naime, svi pričaju o Polexitu, nakon što je poljski ustavni sud ovaj mjesec odlučio da su njihovi nacionalni zakoni po snazi iznad europskih.

To će im omogućiti da ignoriraju direktive Europske unije s kojima se ne slažu. Tvrda poljska konzervativna vlada zabranila je abortus, gej prava su za njih opasna propaganda, miješaju se u rad sudova, no s druge strane kažu da su vijesti o Polexitu čisti fake news.

“Nećemo podleći pritisku ucjena. Spremni smo za dijalog, ali ne pristajemo na stalno proširenje opsega nadležnosti”, poručio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

“Najvažnije pitanje je neovisnost pravosuđa u Poljskoj. To nije nešto novo, to je proces koji traje. Ali, zbog nedavne odluke Ustavnog suda u Poljskoj, sve je dobilo novu dimenziju”, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Gruba i drastična intervencija

“Zapravo je ta stranka na vlasti intervenirala u pravosuđe vrlo grubo i drastično. I na toj temi je došla u sukob s Europskom unijom, koja je onda u jednom trenutku odlučila i zaprijetila da će suspendirati europske fondove za Poljsku”, rekla je Vesna Pusić pojašnjavajući zašto se govori o hipotetskom povlačenju.

Odluku poljskog Ustavnog suda odmah je podržao mađarski lider Viktor Orban.

“Premijer Morawiecki govorio je u Europskom parlamentu i jednostavno došao do zida. Nijedan od argumenata koje su predstavnici Vlade iznijeli tijekom ove rasprave nikoga nije uvjerio u ono što govore”, kazao je predsjednik Građanske platforme Donald Tusk.

Nitko od Poljaka to ne želi

Miro Kovač kaže da ići đonom protiv Poljske nije dobro.

“Ja ne vjerujem u Polexit zato što nitko od Poljaka ne želi to, ne vjeruje to ni Vlada”, govori Kovač.

Sada im i 160 milijardi eura koji su trebali doći iz Europe visi o koncu.

Inače, prema velikoj anketi provedenoj u kolovozu, svega 17% Poljaka izjasnilo se da želi da njihova država napusti Uniju.

Objava RASPADA SE EU: Još jedna zemlja napušta EU? ‘Ne želimo abortus i gej prava, to je opasno’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.