RASPADA SE EU: Pobuna Poljaka u Strasbourgu, je li Polexit već na vidiku..?

Extra

Žustra rasprava održana je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u kojoj je većina zastupnika zatražila od Europske komisije poduzimanje mjera protiv Poljske. U raspravi su sudjelovali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je odluke poljskog ustavnog suda nazvala udarom na poredak Europske unije. Sudjelovao je i poljski premijer Mateusz Morawiecki te u ime slovenskog predsjedanja EU ministar vanjskih poslova Anže Logar. On je u ime Vijeća samo konstatirao da je “primat prava EU temelj EU”.

Većina zastupnika osudila je spornu odluku poljskog ustavnog suda. Doveli su u pitanje i neovisnost sudskih vlasti u Poljskoj, a pozive na sankcije su nazvali “zaštitom poljskih građana i vrijednosti EU”.

Međutim, bilo je i zastupnika koji su kritizirali institucije EU, ističući kako izražavaju zabrinutost u pogledu neovisnosti sudstva i razdiobe vlasti samo u slučaju nekih država članica, a ne i drugih. Smatraju da se prednost prava EU koristi za prenošenje više ovlasti na EU nego što je to izvorno definirano u ugovorima. U tom smjeru išli su i poljski argumenti.

‘Ušli u EU svojom voljom’

Zastupnici su podsjetili na to da je Poljska, kao i druge države, ušla u EU svojom slobodnom voljom, čime je pristala i na pravila koja sada ne želi poštivati.

– Poljski narod je želio demokraciju, slobodu da biraju svoju vlast, željeli su slobodu govora i slobodne medije, željeli su zaustavljanje korupcije i neovisne sudove koji će ih zaštititi. Ovo je ono što predstavlja Europa. Nedavne odluke poljskog ustavnog suda većinu ovoga dovode u pitanje – istaknula je predsjednica Europske komisije, donosi jutarnji list

Predsjednica Europske komisije rekla je da će Komisija poduzeti mjere koje su joj na raspolaganju te je osudila odluku ustavnog suda.

– Ovo je prvi put da sud jedne države članice kaže da ugovori EU nisu u skladu s nacionalnim ustavom – rekla je Ursula von der Leyen i dodala da će Komisija reagirati, spomenuvši postupak povrede prava, mehanizam uvjetovanosti te ostale financijske alate zaštite proračuna EU protiv povreda načela vladavine prava. Spomenula je i postupak iz članka 7. za ozbiljne slučajeve kršenja vrijednosti EU.

– Dužnost Komisije je zaštita građana u Europskoj uniji gdje god oni živjeli. Komisija će zato prvo pravno dovesti u pitanje odluku poljskog ustavnog suda i postaviti pitanje uvjetovanosti poštivanja vladavine prava za korištenje sredstava iz europskih fondova. Poljska vlada mora objasniti kako će zaštititi novac s obzirom na presudu ustavnog suda – dodala je Ursula von der Leyen.

‘Naša sudbina’

Slično kao što je to napisao u pismu koje je dan ranije poslao kolegama iz država EU, poljski premijer Morawiecki je rekao da se primat prava EU ne odnosi na ustavni sustav.

– Poljski ustav je najveći pravni akt u Poljskoj; on je iznad svih drugih pravnih načela – rekao je Morawiecki. Također je istaknuo da su ustavni sudovi u drugim državama članicama, uključujući Njemačku, Francusku, Dansku, Španjolsku, Italiju i Rumunjsku, u prošlosti donosili presude slične ovoj o kojoj se sada raspravlja u Parlamentu.

– Europska integracija je naš izbor, to je naša sudbina. Poljska jest i ostat će dio Europske unije. Naša je vlada dio proeuropske većine, a to ne znači da poljski građani nisu zabrinuti za budućnost Europske unije, ta je zabrinutost opravdana – rekao je Morawiecki.

Tražio je da se svi usprotive širenju ovlasti europskih institucija koje nisu odobrile nacionalne države i građani te da je Europa upravo postala jaka zbog “ravnoteže između konkurentnosti i suradnje država”.

Europski zakoni imaju primat nad nacionalnima samo u područjima koje su delegirale države članice, istaknuo je u Morawiecki.

– Najviši zakon u Europskoj uniji je ustav neke zemlje. Ako europske institucije prekorače ili prekrše delegirane kompetencije, države članice moraju imati sredstva za reakciju – rekao je Morawiecki te ponovio i tvrdnje da se ovdje radi o dvostrukim kriterijima i da europske institucije favoriziraju stare, bogatije članice EU na štetu drugih država.

Objava RASPADA SE EU: Pobuna Poljaka u Strasbourgu, je li Polexit već na vidiku..? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.