‘S ovom spodobom ne želim sjediti!‘: Macan opet izgubio spor protiv Krišto, evo koliko mora platiti

Extra

Verbalni “udarac” u vidu rečenice “S ovom spodobom ne želim sjediti u studiju”, a koji je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan zadao saborskoj zastupnici Karolini Vidović Krišto tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” lanjskog srpnja, stajao je do sada Macana dvije nepravomoćne sudske odluke na Općinskom sudu u Novom Zagrebu.

Nakon što mu je ljetos u parničnom postupku sudac naložio plaćanje 8000 kuna odštete Vidović-Krišto iako je od Macana tražila 50.000 kuna, nedavno se i na kaznenom odjelu komunikacijski stručnjak suočio s još jednim “lupanjem po džepu”. Krišto ga je naime, kazneno odlučila progoniti za uvredu pa je sutkinja na kraju dokaznog postupka Macana proglasila krivim kaznivši ga s 50 dnevnih dohodaka što je, prema procjeni suda, 11.650 kuna koje će, u slučaju pravomoćnosti, morati uplatiti u državni proračun.

Prema presudi Macan će morati, ako pravomoćno izgubi spor, objaviti i presliku presude na televiziji u roku od 15 dana od pravomoćnosti, a naloženo mu je i plaćanje 500 kuna sudskih troškova dok će mu naknadno biti ispostavljen i račun za opunomoćenika saborske zastupnice.

– Radi se o prvostupanjskoj presudi na koju ću se naravno također žaliti kada dobijemo pisani otpravak presude s obrazloženjem. Hrvatski sudovi očito još nedovoljno primjenjuju praksu Europskog suda za ljudska prava koja smatra da političari u svojem djelovanju moraju trpjeti puno više kritike od običnih građana. Već imamo sudske odluke našeg Ustavnog suda u skladu s tim stavom gdje političarima u Hrvatskoj nije dato za pravo iako su ih zvali idiotom ili žoharom. Sada je stvar na višim sudovima da pravomoćno presude u skladu s praksom ESLJP-a – prokomentirao je kratko za Jutarnji list Krešimir Macan uvjeren u finalnu sudsku pobjedu te da neće ni morati razmišljati o eventualnoj objavi presude na televiziji.

Kako smo već pisali, Vidović Krišto je u parničnom postupku detaljno opisala kako je doživjela uvredu.

– Tema u emisiji je bila o sastavljanju nove Vlade i gosti su bili izabrani saborski zastupnici. Jedino je Macan odudarao od tog konteksta. Nesporno je da je izgovorio uvredu i za riječ spodoba nema opravdanja. Očigledno je Macan u toj emisiji bio s misijom i razlogom jer nikoga se, osim mene, nije prekidalo. Bio je to pokušaj da me se spriječi u političkom djelovanju i da mi se kontrira, upada u riječ, diskreditira i prekida u izlaganju. Inače, kad sam čula uvredu, zakašljala sam se jer sam pila vodu u tom trenutku. Ta riječ je sama po sebi grozomorna. U emisiji nisam bila kao privatna osoba, već kao izabrana saborska zastupnica i tom je uvredom uvrijedio i sve one koji su mene birali, a uvrijedili su i instituciju u koju sam izabrana. Nije se lako politički boriti protiv cijelog sustava, nepravda u RH je nepodnošljiva. Ja sam navikla biti u stresnim situacijama, ali ovo je bila teška osobna uvreda nakon koje sam se nastojala smiriti pa u emisiji neko vrijeme nisam ni govorila. Moja obitelj, osim kćeri koja je bila na pripremama s rukometnom reprezentacijom, gledala je “Otvoreno”. A kći me sutradan nazvala uznemireno te je plakala jer je čula da me neka osoba napala u emisiji. To me još dodatno uznemirilo, medije je preplavila ta vijest i htjela sam od toga pobjeći, ali nije se moglo izbjeći više nigdje jer je posvuda bilo “spodoba, spodoba, spodoba”. To mi je stvorilo i dodatni stres jer sam se bavila nekom uvredom, a u tim se danima konstituirao Sabor i Vlada. O Macanu ni u jednom trenutku u emisiji nisam govorila, a on je pobjegao iz studija iz straha kad sam se dotakla teme da nije neovisan i da radi za Vladu – rekla je Vidović Krišto, naglašavajući kako je o Macanovoj “navodnoj neovisnosti govorio na RTL-u i Nino Raspudić, ali njega uvrijedio nije, niti je napustio studio”.

Macan je, pak, na istom sudskom ročištu opisao kako se na poziv voditelja Mislava Togonala pojavio u emisiji sa saborskim zastupnicima.

– Vidović Krišto u studio je donijela hrpu papira i bila je vidno nervozna. Dosta dugo je govorila i nitko je nije prekidao, pa ju je Arsen Bauk u jednom trenutku prekinuo rekavši da nismo u emisiji “TV kalendar” jer je skrenula s teme. Teza koju je izrekla, da je Josipović rekao da se fratri ubijaju, nije točna, nije istinita i mislim da Josipović zbog toga vodi sudske postupke. Vidović Krišto je u emisiji prva mene napala kad me nazvala tzv. nezavisnim stručnjakom pa sam joj upao u riječ jer voditelj emisiju nije vratio u svoj tok. Ja sam tamo bio najizloženiji jer nikoga od njih, s obzirom na saborski imunitet, ne mogu tužiti, a oni svašta mogu izgovoriti. Riječ “spodoba” sam izgovorio odgovarajući na upit voditelja dok sam napuštao studio. I to nije bilo ništa osobno, već se odnosilo na njezino političko djelovanje. Zbog njezina imuniteta ja sam bio svjestan da se ne bih mogao zaštititi pred sudom ako bi počela iznositi neistinite i neprovjerene tvrdnje pa sam napustio studio – objašnjavao je Macan, podsjećajući da mu je i Vidović Krišto rekla da napusti studio ako je već ne želi slušati.

Objava ‘S ovom spodobom ne želim sjediti!‘: Macan opet izgubio spor protiv Krišto, evo koliko mora platiti pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.