ŠEF SRPSKE DIPLOMACIJE GLUMI FACU: Napao predsjednici Kosova, ‘‘ustanite kad govorite o Vučiću!‘‘

Extra

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sukobili su se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenoj stanju na Kosovu, javlja Al Jazeera.

Osmani je srpske vlasti optužila za ratne zločine na Kosovu, a Selaković je Kosovo optužio za separatizam.

– Građanka Osmani govori bajke o šampionu demokracije i mira u svijetu (…) njene laži su normala za nju (…) ona ne predstavlja nikoga nego sebe, ja predstavljam međunarodno priznatu državu, njihova jednostranost uništava sve napore za dijalogom – rekao je Selaković.

– Vi morate ustati kada spominjete (Aleksandra) Vučića jer je on i vaš predsjednik, balkanski mesari su (Hashim) Thaçi i ostali koji su prodavali ljudske organe (…) morate prestati lagati o 20.000 silovanih zato što je prema UN-ovom izvještaju potvrđeno 912 slučajeva silovanja (…) vaši su preci bili fašisti, prosvjedujem što (delegacija Kosova) u UN dolazi sa simbolima lažne države… – rekao je Selaković.

Al Jazeera piše da je delegacija Kosova na licima nosila zaštitne maske s grbom Kosova.

Osmani je rekla da Selaković koristi propagandu te da je ona ponosna građanka neovisne Republike Kosovo.

– Bolje da prihvatite realnost radi budućnosti. Slažem se o sudbini protjeranih, ja sam bila jedna od njih u Miloševićevom režimu. Nema izvještaja međunarodnih snaga da je jedna žena umrla zbog akcije policije Kosova. Selaković govori o 100 etnički motiviranih zločina, što ne dokazuju brojke međunarodnih promatrača – rekla je Osmani te dodala da se Srbi na Kosovu danas boje “Vučićevih bandi”.

Osmani je ustvrdila da će Kosovo učiniti sve da zaštiti Srbe na Kosovu.

– Srbija treba prestati slaviti ratne zločince (…) naši su lideri dobrovoljno otišli na sud u Haagu. Ne zaboravimo – NATO je zaustavio Srbe u genocidu (…), pozivam vas da kleknete pred žrtvama gospodine Selakoviću – rekla je Osmani, referirajući se na zločine u sukobima na Kosovu 1999. godine.

Osmani je zatim pokazala kartu navodnih masovnih grobnica u Srbiji te zatražila da ih se otvori.

– Vi nas ne možete zastrašiti, sloboda je u našim genima – rekla je predsjednica Kosova.

Selaković je zatim rekao da je zabrinut za mentalno stanje „gospođe Osmani“.

Al Jazeera piše da je nakon sukoba ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja prišao srpskoj delegaciji, a da je američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield prišla delegaciji Kosova.

Objava ŠEF SRPSKE DIPLOMACIJE GLUMI FACU: Napao predsjednici Kosova, ‘‘ustanite kad govorite o Vučiću!‘‘ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.