SKANDALOZAN PRIJEDLOG “HRVATA” U BUNDESTAGU: “Balkan treba zajedničke udžbenike iz povijesti”

Extra

Istaknuti zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Josip Juratović predložio je Europskoj uniji da redefinira svoju politiku prema zapadnom Balkanu kako bi odgovorila na izazove miru i stabilnosti koji su rezultat djelovanja nacionalističkih političara

U autorskom tekstu koji je u ponedjeljak objavljen na mrežnim stranicama Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Juratović je pozvao prije svega Vijeće Europe da prihvati činjenjicu kako prave demokratske vrijednosti nemaju istinske pristalice među brojnim vladajućim političarima na Balkanu a s takvim protudemokratskim snagama po njegovu sudu ne bi uopće trebalo oportunistički surađivati nego poduprijeti one koji dijele vrijednostima na kojima se temelji EU.

“Ne smijemo dopustiti da demokratske vrijednosti žrtvujemo zbog nekog prividnog mira i stabilnosti”, napisao je Juratović.

Predložio je da se nova politika prema regiji definira kroz tri točke: suradnju s parlamentima država regije a ne sa “stranačkim guruima”, oštru borbu protiv korupcije u državnim tijelima kroz jačanje pravosuđa te suprotstavljanje odgoju mladih u nacionalističkom duhu kroz problematične školske programe.

“Stoga nam je potreban novi i zajednički udžbenik povijesti u kojem su ratni zločinci imenovani kao takvi, umjesto stilizirani poput heroja. Neprihvatljivo je da novac poreznih obveznika država EU i bilo koje međunarodne institucije koriste pojedinci i političke stranke na svim razinama vlasti na zapadnom Balkanu koji osporavaju i negiraju genocid ili ne priznaju pravomoćne presude domaćih i međunarodnih sudova”, istaknuo je Juratović pozivajući Vijeće Europe kao najstariju demokratsku instituciju na europskom tlu da na to reagira.

Juratović smatra da je provedba njegova tri prijedloga ključni test za vjerodostojnost Unije koju je dodatno pozvao da deblokira bugarsko protivljenje otvaranju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i tako “spasi svoj obraz”. Njegov je prijedlog da se taj problem riješi uspostavom arbitražnog tijela po uzoru na ono koje je odlučivalo o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske.

Podsjetio je kako u situaciji u kojoj bilo koja od 27 članica Unije može bilo kada blokirati bilo što, Juratović je ocijenio kako neodlučnost EU i neadekvatno djelovanje može imati strateške posljedice na zapadnom Balkanu odnosno kako to može dovesti do promjene geopolitičke orijentacije država regije.

Juratović uz to preporučuje Uniji veću koordinaciju sa sadašnjom administracijom SAD koja ističe važnost ljudskih prava i demokracije pa zajedničko djelovanje može imati puno jači učinak na zapadni Balkan.

Objava SKANDALOZAN PRIJEDLOG “HRVATA” U BUNDESTAGU: “Balkan treba zajedničke udžbenike iz povijesti” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.