SNIMKA JE LAŽ!? Kažnjeni policajci osporavaju autentičnost snimki

Extra

Trojica interventnih policajaca vratili su policijske značke, pištolje, streljivo, službene odore.

Dio je to standardne procedure nakon što im je načelnik Policijske uprave uručio rješenje o udaljenju iz službe. Slijedi im disciplinski postupak, a oni mogu u postupku koji će se voditi u Policijskoj upravi Primorsko-goranskoj u kojoj je sjedište disciplinskog suda nadležnog za PU Istarsku angažirati branitelje, te se očitovati o svim činjenicama za koje ih se tereti, donosi jutarnji list

– Ukoliko disciplinski sud ocijeni osnovanim prijedlog za pokretanje postupka te ustanovi da su odgovorni za težu povredu službene dužnosti može im se izreći opomena, novčana kazna, te kao najteža mjera prestanak službe. Ali, mogu biti i oslobođeni ako se ustanovi da nisu prekršili pravila službe, odnosno da svojim postupanjem nisu naštetili ugledu policije, za što ih se za sada tereti.

Tijek postupka

– Nakon prvostupanjskog postupka, nezadovoljna strana može se žaliti i u drugom stupnju. Nadležan je disciplinski sud u sjedištu, a i nakon toga policajac može pokrenuti upravni spor, sve do upravne tužbe. Kao što je i najavio ravnatelj policije Nikola Milina, u kriminalističkom istraživanju utvrđuje se ima li u ponašanju policajaca elemenata kaznenog djela, a moglo bi se eventualno raditi o kaznenom djelu koje bi tužiteljstvo moralo progoniti po službenoj dužnosti – kaže nam odvjetnik Šime Savić, koji je često zastupao policajce pred Disciplinskim sudovima.

Ono što je sad sasvim izvjesno je da je vrh policije “oprao ruke” od njihova postupanja i ocijenio da su postupali samostalno. Sva trojica policajaca mogla bi pokušati osporiti te tvrdnje i tražiti da se pribave dokumenti o tome tko ih je taj dan upućivao na teren i izdavao im zapovijedi.

Odvjetnik Alan Hranilović, koji je pravni zastupnik Sindikata policije Hrvatske, kaže kako je jedna od prijavljenih policajaca član Sindikata, ali da ga još nije angažirao i da tek predstoje razgovori o tome kako će se SPH angažirati u navedenom slučaju.

‘Ozljede na leđima’

– Kao odvjetnik mogu reći da mi je sporno to što je na snimci vidljivo da policajci udaraju osobe na snimci palicom u predjelu ispod pojasa, odnosno po nogama, dok se na kasnijoj snimci vide osobe koje imaju ozljede na leđima. Prema njihovu intenzitetu može se raditi eventualno o lakim tjelesnim ozljedama, ali ono što bih svakako tražio je da se sudskomedicinskim vještačenjem ustanovi mehanizam nastanka ozljeda i to bi trebao biti temeljni dokaz. Drugo pitanje koje se postavlja je kako su navedene policajce identificirali te, nadalje, je li od osoba koje su navodno oštećene uzeta kakva izjava, službena bilješka. Utvrđivati odgovornost, a da ne postoji iskaz oštećenih bilo bi potpuno neutemeljeno. Pustimo na stranu politički kontekst cijele priče u koji ne želim ulaziti, nego prije svega treba ustanoviti činjenice i na temelju tih činjenica utvrditi ima li ili nema odgovornosti – kaže odvjetnik Hranilović.

Policija je već zatražila originalne snimke, ali kako je rekao Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu, njihovu zahtjevu nije udovoljeno. Hoće li u disciplinskom ili eventualnom sudskom postupku biti naloženo da se na zahtjev suda radi utvrđivanja činjenica navedene originalne snimke predaju Disciplinskom sudu MUP-a ili nadležnom tužiteljstvu pokazat će daljnji tijek postupka. Osim mehanizma nastanka ozljeda, obrana bi mogla zatražiti i vještačenje snimki kako bi se ustanovilo kad su i kako nastale te je li bilo intervencija u originalnoj snimci i kakvih.

Objava SNIMKA JE LAŽ!? Kažnjeni policajci osporavaju autentičnost snimki pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.