ŠOSTAROV HOROR: Do 1. prosinca imat ćemo 10 tisuća mrtvih

Extra

Dijana Mayer iz HZJZ-a, Zvonimir Šostar iz NZJZ-a dr. Andrija Štampar, Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split i Leonardo Bressan iz Koordinacije liječnika obiteljske medicine Primorsko-goranske županije za HRT  su komentirali  epidemiološku situaciju i koliko zdravstveni sustav uopće još može izdržati.

‘Danas odlučujemo kako dalje’

“Pred velikim smo izazovima, imamo 132 hospitaliziranih, od toga ih je 32 na respiratoru. Odlučivat će se jutros kako dalje. Nikada nismo bili u ovakvoj situaciji. Oni koji nisu na respiratoru imaju teži oblik bolesti te im je potreban kisik”, ističe Meštrović.

Dijana Mayer ističe koliko je važno cijepljenje jer, iako se se i cijepljeni mogu zaraziti šanse za to su 8-10 puta manje, a šanse da završe u bolnici su čak 20 puta manje.

“Jesmo li s vrlo visokim brojkama stigli do vrha, za sada ne znamo, brojke će sigurno biti visoke još nekoliko dana“, kaže, a Šostar je još pesimističniji.

“Nažalost, ja vjerujem s obzirom na cijelu situaciju, da imamo vrlo niske brojke cijepljenih, da nas iza Nove godine čeka još jedan val jer antivakseri su iznimno snažni. Ne rade dobro svojim prijateljima, sugrađanima i stanovnicima. Bojim se da kada se ovo malo stiša, bojim se da ćemo do 1. prosinca imati 10 tisuća mrtvih. Jedan ozbiljan grad umire, a ionako nas je malo”, ističe Šostar  ponavljajući da je drugi put cijepljenje – i to cijepljenje trećom dozom, prenosi Danas.hr

‘Beroševe odluke su debelo zakašnjele’

Bressan  je komentirao je pozive ministra Vilija Beroša da se stariji od 65 pozivaju na cijepljenje, a što bi moglo dovesti do dodatnog posla za liječnike obiteljske medicine. Njihova je teza – tko se do sada cijepio, cijepio se.

“Takve odluke su debelo zakašnjele jer mi od samih početaka sudjelujemo u procesu cijepljenja. Trebalo je ljude odmah na početku informirati, uvjeravati… To je s godinu dana zakašnjenja”, kaže i dodaje da su upozoravali još ranije da se što se cijepljenja tiče, da se trebalo usmjeriti na radno aktivno stanovništvo te mlade.

 

Objava ŠOSTAROV HOROR: Do 1. prosinca imat ćemo 10 tisuća mrtvih pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.