SRBIJI PRETE JAKI ZEMLJOTRESI? Oglasili se seizmolozi zbog Mladenovca

Extra

Više od tri zemljotresa koji su pogodili u subotu Mladenovac je najjače podrhtavanje tla u Srbiji ove godine sa izmerenih 3,7 stepeni Rihterove skale, a seizmolozi podsećaju da je to u posledne dve decenije najveći zemljotres u okolini Beograda.

Zato, kako kažu, neophodno je pratiti situaciju pošto će naredni dani pokazati kako će se razvijati seizmološke aktivnosti u region Mladenovca.

Nijedan od tri zemljotresa na sreću nije izazvao oštećenja u Mladenovcu iako je poslednji u subotu oko 23.30 sati proizveo tutnjavu nalik vozu zbog čega su mnogi građani izleteli napolje. Zemljotres se osetio i u okolnim mestima: Granice, Velika Krsna, Dubona, Nemenikuće, Međulužje, Bataševo, Vlaška, Sopot…Ali i u Smederevu.

Podsećanja radi, najpre je u subotu ujutru u 8.13 sati zabeležen zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale, da bi se u 10.30 ponovo zatreslo tlo. Konačno, pola sata pre ponoći usledio je najjači udar.

Zemljotres u subotu uveče bio jači nego što se kasnije ispostavilo
U Republičkom seizmološkom zavodu ističu da je, prema prvim pokazateljima, zamljotres u subotu uveče u Mladenovcu bio i jači nego što se kasnije ispostavilo.

U prvi mah automatski instrumenti su pokazali da je udar bio 3,9 stepeni Rihterove skale, ali je nakon finalne obrade registrovano 3,7 stepena. To nije zemljotres koji izaziva oštećenja, ali građani mogu da ga čuju i osete pošto proizvodi tutnjavu i dovodi do zveckanja kućnih instrumenata koji nisu pričvršćeni – naglašavaju u ovom zavodu.

Kako kažu, ne postoji mogućnost da se predvidi da li će nakon serije od tri zemljotresa doći do novog udara u region Mladenovca.

– Jedino što možemo da poručimo građanima je da u ovakvim situacijama budu smireni i ne paniče. Ponavljamo ovo nisu bili zemljotresi koji izazivaju oštećenja – apostrofiraju u Republičkom seizmološkom zavodu.

Naredni dani ključni – bolje što je bilo tri zemljotresa
Kako će se seizmološke aktivnosti razvijati u okolini Mladenovca pokazaće naredni dani

– Ova tri zemljotresa u kratkom periodu pokazala su da je to područje u okolini Beograda ponovo oživelo posle 20 godina nakon zemljotresa u Barajevu koji je 2001. godine iznosio, takođe, 3,7 stepeni Rihtera. Poslednji zemljotres u Mladenovcu je najjači zemljotres od onih koji ne izazivaju oštećenja. Serija zemljotresa svedoči da se na tim južnim padinama Kosmaja sakupilo seizmičke energije – ističe seizmolog Slavica Radovanović.

Srbija Danas