STIGLO HITNO UPOZORENJE! Albanci spremaju akciju oko Valača

Extra

Prištinske vlasti pokušavaju da preuzmu snabdevanje električnom energijom severa KiM kao i kompletnu mrežu za prenos energije, upozorio je Milovan Drecun.

Pouzdan znak da Priština sprema novu akciju, čiji je cilj upad i preuzimanje Valača, strateški važne trafostanice za snabdevanje strujom severa Kosova i Metohije, jeste primetno povećano obaveštajno delovanje struktura Kfora ka Valaču, upozorio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

– To nas upućuje da se pripremaju neke jednostrane akcije Prištine. A svega toga ne bi bilo da privremene institucije poštuju dogovore – izjavio je Drecun.

Kontrola nad severom
On je objasnio zašto je Valač nova meta Prištine i zašto Albanci čekaju 6. novembar za svoje jednostrane akcije.

– Priština pokušava da preuzme snabdevanje električnom energijom severa KiM kao i kompletnu mrežu za prenos energije. Ključni su trafostanica Valač i Gazivode, hidroelektrana Gazivode i dalekovodi Novi Pazar 2-Valač i Gazivode-Valač. Upravljanje tim prenosnim sistemima nad elektročvorištima i njihovo održavanje ima naš EMS, a kosovski operater KOST pokušava da preuzme sve to – kaže Drecun.

Kako objašnjava, problem je nastao 6. maja, kada je parlament u Prištini doneo odluku kojom je ovlastio KOST da preuzme plaćanje struje za građane koji ne plaćaju struju privremenim institucijama na KiM.

– Taj rok ističe 6. novembra. Zato postoje najave da bi Priština mogla da preuzme akcije za preuzimanje kontrole nad celim tim sistemom, ali te akcije svakako ne bi prošle bez incidenata i upotrebe specijalnih jedinica ROSU – napomenuo je on.

Zatvaranje očiju
Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović upozorava da, s obzirom na to da Priština ne priznaje nijedan potpisan sporazum s Beogradom, postoji realna opasnost da radikalna prištinska vlast za vikend uputi specijalnu jedinicu ROSU sa ciljem zauzimanja Valača i Gazivoda.

– A to znači da Srbima planski isključe struju i prisile ih na iseljenje. Jedan od njihovih strateških ciljeva je energetska nezavisnost i u toj akciji su ohrabreni britanskom podrškom, podrškom britanskog ambasadora u Prištini i njihovog čoveka koji se nalazi na čelu OEBS. Ovim smatraju da imaju dovoljnu podršku za takvu akciju u kojoj će Kfor imati zatvorene oči i svesno prekršiti Rezoluciju 1244, a koji ovih dana, pomalo sumnjivo, obilazi stanovništvo srpskog sela Žitkovca, gde je trafostanica izgrađena 1954. srpskim sredstvima – objašnjava on.

Bjegović naglašava da srpske bezbednosne snage sigurno imaju širom otvorene oči i uši i pomno prate dešavanja na KiM:

– A u slučaju nasilja i ugrožavanja života Srba, bile bi u Zvečanu pre nego što mnogi mogu pomisliti na osnovu jasne, odlučne naredbe predsednika Vučića.

Haradinaj o bogatstvu premijera – Kurti kupio stan od 400.000 evra
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj otkrio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti kupio stan u Norveškoj u vrednosti od 400.000 evra. Ovo je bio samo nastavak žustre debate u skupštini, tokom koje je Kurti prvi izvukao prljavi veš svog političkog protivnika. Kako je rekao, Haradinaj je kupio veliko zemljište za svega tri evra.

– Kupio sam samo deo Glođana koji je pripadao našim porodicama i mom selu. Tada sam ga kupio po kosovskim zakonima po tadašnjoj ceni, jer je pustara, sve brdo, to je bila cena tada. Sramota je primati platu Kosova, kupiti stan u Norveškoj. On nije kupio ništa na Kosovu, njegova žena je kupila stan za 400.000 evra u Norveškoj – izjavio je Haradinaj.

Izvor: Srbijadanas.com