ŠTO ĆE REĆI CAPAK? Njemačka povlači cjepivo zbog opasne nuspojave

Extra

Njemačko državno Stalno povjerenstvo za cjepiva (Stiko) preporučilo je u srijedu imunizaciju mlađih od 30 godina isključivo cjepivom Biontech/Pfizer zbog toga što su kod primjene Modernina cjepiva u mlađih pacijenata uočene popratne pojave poput upale srčanog mišića.

“Aktualne analize popratnih pojava kod mlađih pokazale su učestaliju pojavu upale srčanog mišića i osrčja kod pacijenata koji su bili cijepljeni cjepivom marke Moderna”, stoji u priopćenju Stalnog povjerenstva za cjepiva.

Ova preporuka važi kako za osnovno cijepljenje tako i za dodatno kao i u slučajevima gdje je prvo cijepljenje bilo provedeno nekim drugom cjepivom, a ne Biontech/Pfizerom.

Povjerenstvo također preporučuje, iako za tu skupinu nema dovoljno podataka, da se i trudnice bez obzira na starosnu dob ubuduće cijepe isključivo cjepivom Biontech/Pfizer.

Za starije od 30 godina ne postoji ograničenje

Za starije od 30 godina ne postoje ograničenja kod cijepljenja Modernom jer, kako je priopćeno, u toj starosnoj skupini nisu primijećene popratne pojave upale srčanog mišića i osrčja.

U priopćenju se također navodi da su upale srčanog mišića i osrčja do sada protjecale blago te da nisu zabilježene trajne posljedice. Većina slučajeva upale odnosi se na dobnu skupinu između 18 i 30 godina starosti, a manje su prisutne u skupini između 12 i 18 godina.

I francuske zdravstvene službe su mlađima od 30 godina preporučile da se ne cijepe cjepivom Moderna.

U Njemačkoj je u srijedu ponovno zabilježen rekordni broj novooboljelih od koronavirusa, njih 39.676, što je najveća brojka od početka pandemije.

Objava ŠTO ĆE REĆI CAPAK? Njemačka povlači cjepivo zbog opasne nuspojave pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.