STRUKA UŽASNUTA: Pijete neki od ovih lijekova? Mogli biste ostati bez vozačke! Doktor će vas morati prijaviti MUP-u

Extra

Obiteljski liječnici ogorčeni su nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZPSC) koji je Ministarstvo unutarnjih poslova ljetos uputilo u javnu raspravu, a zbog predložene odredbe prema kojoj bi obiteljski liječnici morali prijaviti policiji sve pacijente-vozače koji zbog zdravstvenog stanja nisu sposobni za upravljanje vozilom.

U Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) ogorčeni su tim više jer je MUP odbacio sve njihove primjedbe na predloženi nacrt novog Zakona. Neprihvatljivim smatraju da se obiteljskim liječnicima nametne obveza da oni procjenjuju sposobnost svojih pacijenata za upravljanje vozilom, izreknu mu privremenu zabranu upravljanja vozilom te o tome obavijeste policiju, piše Novi list.

MUP: Ništa novo, radili su to i prije

Iz KOHOM-a poručuju da oni nisu sudski vještaci, niti su voljni otkrivati policiji privatne podatke o svojim pacijentima. Primjerice, za svako bolesno stanje poput išijasa ili uzimanja tableta za smirenje pa čak i lijekova protiv žgaravice obiteljski liječnici bi, prema tom prijedlogu Zakona, trebali izdati upozorenje o privremenoj nesposobnosti za vožnju i to prijaviti policiji.

Na kritike KOHOM-a iz MUP-a su odgovorili da nije riječ ni o kakvoj posebnoj novosti jer su liječnici i prije policiji dostavljali obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja pacijenta. No, KOHOM je upravo zbog toga tražio da se izmjenama zakona ta obaveza promijeni, da bi na koncu dobili još rigorozniju odredbu koja obvezuje obiteljske liječnike na prijavu svojih pacijenata. Obiteljski liječnici strahuju da bi takva praksa mogla izazvati nepovjerenje pacijenata, konfliktne i opasne situacije za same liječnike, ali i odlazak pacijenata liječnicima privatne prakse.

KOHOM: Kolege na terenu su užasnuti

”Taj prijedlog zakona nam totalno devastira temelje struke, neprovediv je i neće imati učinka na veću sigurnost cestovnog prometa. Ne možemo raditi svoj posao ako nema odnosa povjerenja između pacijenata i nas. Kolege na terenu užasnuti su prijedlogom jer ove izmjene vode deset puta goroj situaciji od postojeće”, kazala je za Novi list predsjednica KOHOM-a Dr. Nataša Ban Toskić.

Obiteljski liječnici ranije su tražili izmjene postojećeg zakona u smislu da svaki liječnik koji je pregledao ili liječio bolesnika mora, čim postavi sumnju da je narušena njegova sposobnost za vožnju, obavijestiti o tome MUP koji tada treba pozvati vozača na izvanredni pregled na medicini rada. Vozač taj pregled mora platiti, a ako na medicini rada ustanove da mu nije ograničena sposobnost vožnje, troškove refundira MUP. Nove zakonske izmjene obiteljske liječnike obvezuju da sami u svakom posjetu pacijenta procjenjuju može li on voziti, ako ne može, na koji rok bi trebao prestati voziti, a onda to bilježe u zdravstveni karton pacijenta i javljaju policiji.

Ogorčeni su i liječnici medicine rada

”Već vidim da će mi se svaki pregled produljiti na objašnjavanje s pacijentom – zašto mi oduzimate dozvolu, kako ću na posao, tko će mi podignuti dijete iz vrtića…? Što je tek s profesionalnim vozačima? S ovakvim modelom, gdje nema ni popisa dijagnoza, ni rokova, mi bismo svakog drugog pacijenta mogli preispitivati”, upozorila je Ban Toskić iz KOHOM-a.

Takvom prijedlogu MUP-a protive se i liječnici medicine rada tvrdeći da su jedino oni specijalizirani za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sudionika u prometu. Dr. Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora, smatra da je MUP-ov prijedlog ”nestručan i represivan”.

”Kod profesionalnih vozača, prema tom prijedlogu trenutno im se oduzima pravo na rad zajamčeno člankom 54. Ustava te bi takvom primjenom došlo do kršenja njihovih ustavnih prava! Ako silom, jednoumljem i bezobzirnošću prema medicinskoj struci sporne izmjene budu izglasane, neće biti provedive u praksi i izazvat će polemike, kršenja stečenih prava i brojne pravne postupke”, kazao je Furlan za Novi list.

Objava STRUKA UŽASNUTA: Pijete neki od ovih lijekova? Mogli biste ostati bez vozačke! Doktor će vas morati prijaviti MUP-u pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.