Svekrva prigovorila snajki, sin CARSKI odreagovao

Extra

Klint Edvards, autor bloga “Nemam ideju šta to radim: Blog za tate”, ostao je iznenađen pred pitanjem koje mu je majka postavila. Ali, znao je šta da odgovori.

Cijelu situaciju podijelio je svojim čitaocima, a njegov tekst vam prenosimo u cijelosti:

“Prije nekoliko nedjelja sam razgovarao sa majkom preko telefona i u jednom trenutku me je pitala: ‘Zar ti ne smeta što Mel ne održava vašu kuću čistom?’

Bila je subota. Stavljao sam posuđe u mašinu. Iskreno, nisam znao šta bih rekao. Nije to rekla da bi prigovorila, nego više iz radoznalosti.

Očigledno je da je primijetila da naša kuća nije baš uredna. Čišćenje nije samo Melin posao. Naš brak vidim kao partnerstvo, i čišćenje je moja odgovornost podjednako kao što je i njena.

Priznajem, kuća nam je zatrpana dječijim stvarima, posuđem u sudoperi, napola završenim umjetničkim radovima na pultovima. Priznajem da naša kuća nije ni upola čista kao kuća moje majke, ali to mi ne smeta.

Zapravo, uopšte ne razmišljam o tome.

Nisam znao šta bih odgovorio svojoj majici pa sam se zamislio. Nikad ne znam šta da kažem u takvim trenucima. Kad razmislim, mislim da je način na koji moja majka doživljava našu kuću zapravo refleksija vremena u kojem je odrasla.

Ona pripada ‘baby boom’ generaciji. Svog oca nisam baš dobro poznavao, ali sjećam se da mi je dao savjet kako da izaberem ženu: ‘Dođi kod nje u kuću nenajavljen i vidi kako izgleda. O ženi možeš puno toga da saznaš iz toga kako održava kuću’.

Mislim da zabrinutost moje majke oko čiste kuće ima puno veze sa očekivanjima koja su se u njenoj mladosti postavljala pred ženu.

Ipak, ja, za razliku od mog oca, nisam razmišljao o čišćenju kuće kada sam se ženio.

Razmišljao sam o tome kako volim da čujem šta moja supruga ima da kaže.

Razmišljao sam kako se zbog nje osjećam.

Razmišljao sam o tome kako se moja supruga puno smeje. Sviđalo mi se to.

Razmišljao sam o tome kako je želim za majku svoje djece.

Nakon što sam se nekoliko trenutaka bοrio da pronađem prave riječi, napokon sam rekao:

‘U ovaj brak nisam ušao zbog čiste kuće. Ušao sam u njega jer mi se ona činila kao neko sa kime bih mogao da provedem život.’

Tišina…

Stavio sam posuđe u mašinu. Nakon nekog vremena mama mi je rekla:

‘Pa… To je, vjerovatno, važnije od čiste kuće.’

‘Da’, rekao sam, ‘i ja tako mislim.’”

Pravi odgovor, zar ne?

Žive li takvi muškarci na Balkanu, šta vi mislite?