TOMAŠEVIĆ: “Situacija je pod kontrolom, obaveze se podmiruju, nema političkog kadroviranja”

Extra

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) izjavio je u utorak da je suradnja s bivšim članovima uprave Zagrebačkog holdinga bila loša, dodavši da nikakvog političkog kadroviranja nije bilo.

“Nije bila loša komunikacija, nego loša suradnja. Novi članovi Uprave izabrani su na javnom natječaju. Mi ih prije nismo znali. Kada smo vidjeli da stvari ne funkcioniraju, da ih stara Uprava ne uključuje u donošenje odluka, jednostavno je to bila situacija koja se više nije mogla tolerirati”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Dodao je kako žele jaki Nadzorni odbor te jaki nadzor u svim gradskim poduzećima, a kao Skupština žele biti informirani o svim ključnim odlukama. “Naravno da se ne miješamo u kadroviranje”, kaže.

Podsjetio je kako je bivši gradonačelnik Milan Bandić imao odluku o tome da se traži suglasnost gradonačelnika za svako zapošljavanje u Holdingu, te kaže kako im je jedan od prvih poteza bio ukidanje te odluke.

O navodima bivših članova uprave da su na sastancima bili prisutni i Dario Juričan te Sadra Benčić, Tomašević kaže kako o tome treba pitati njih.

“Koliko sam shvatio oni su na taj sastanak otišli na molbu bivšeg predsjednika Uprave Vukovića, na njegovu molbu. Zašto su sve te stvari počele izlaziti van, to pitajte njih. Taj sastanak se dogodio nakon naše odluke kao Skupštine o razrješenju ta dva člana Uprave”, kazao je Tomašević.

 

Na pitanje jesu li se otvarali računi Holdinga te se održavali sastanci mimo znanja dva člana Uprave, Tomašević kaže kako ne zna ni kako bi Nadzorni odbor mogao otvoriti račun Holdinga bez Uprave.

“Nikakvog političkog kadroviranja nije bilo. Mi smo za najniže pozicije do najviše pozicije maknuli bilo kakvu suglasnost gradonačelnika koja je do sada postojala. Sasvim je jasno iz epizode vezanu za Dječju bolnicu Srebrnjak kako mi to, pod navodnicima, “kadroviramo”. Gdje je to političko kadroviranje gdje smo mi nekome rekli izvoli postaviti toga i toga, ili letiš, gdje se to dogodilo”, istaknuo je Tomašević.

Po pitanju ovrha u Holdingu kazao je kako su nasljedili vrlo tešku likvidnost i dug od otprilike pet milijardi kuna.

“Bila je potrebna stabilizacija Holdinga. Već smo rekli da nažalost nije dolazilo do dobre suradnje na relaciji niti s Nadzornim odborom, ni s novim članovima Uprave. Međutim tri člana nove Uprave normalno funkcioniraju, Holding normalno funkcionira. Što se tiče najave ovrha službena informacija o tome još nije došla, provjerio sam s članovima Uprave Holdinga”, kazao je Tomašević.

Dodaje kako je financijski sve pod kontrolom, ali da nije super.

“Veliko je zaduženje Holdinga i likvidnost nije dobra, ne samo Holdinga nego cijelog Grada Zagreba. Veliki dio prihoda Holdinga ne dolazi od kupaca komunalnih usluga, nego dolazi direktno od Grada Zagreba. Međutim ništa nije izvanredno, obaveze se podmiruju redovno. Redovno se komunicira sa svim dobavljačima”, kazao je Tomašević.

Sandra Dolenec komentirala je Vukovićev mail.

– Ne namjeravam se spuštati na takvu razinu. Naša otežana suradnja je bila očito jer imamo različite koncepcije oko toga kako treba upravljati. Dijelili smo viziju oko smjera u kojem Holding treba ići, no mi smatramo da je to uz pomoć kreiranja velikih i efikasnih timova. Imali smo različitu koncepciju i zato su razriješeni.

 

Objava TOMAŠEVIĆ: “Situacija je pod kontrolom, obaveze se podmiruju, nema političkog kadroviranja” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.