Tomašević tvrdi: ‘Mjera ‘roditelj odgojitelj‘ je štetna

Extra

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije ispred Doma zdravlja Zagreb – Centar. Najviše je govora bilo o mjeri roditelj-odgojitelj.

Što se demografskih mjera tiče, tu nema nikakvih ušteda, isti je iznos predviđen sljedeće godine, te se zapravo povećava naknada za prvo dijete. Što se tiče kritika, među najglasnijima je HDZ. Već sam rekao da se iznos koji se izdvaja mjesečno za mjeru roditelj odgojitelj približio iznosu za radnike u vrtićima. Nakon što smo proveli analizu, pokazalo se da je došlo do smanjenja novorođene djece. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a nije podržao demografske mjere Grada Zagreba, da bi danas napravili kopernikanski obrat upravo radi tih mjera, kaže Tomašević.

Gdje postoji takav efekt mjere? Kakva je to mjera gdje netko odlazi s tržišta rada kako bi koristio tu mjeru? Treba reći da ćemo izaći s cijelim nizom kompenzacijskih mjera, zato smo stavili period prilagodbe u kojem će ići ta naknada. To nisu uštede, 27 vrtića moglo se izgraditi za trošak te mjere. Niz godina sam gledao kako se odvaja 12 milijuna kuna godišnje za izgradnju dječjih vrtića. Imamo i vrtićke grupe koje su prevelike u odnosu na standard i manjak odgojitelja, rekao je gradonačelnik i nastavio:

– Zamislite kako bi bilo toj majci vratiti se na tržište rada nakon 15 godina. Ta mjera je uistinu štetna. Treba reći da demografska politika ne može funkcionirati na lokalnoj razini. Onda dolazi do depopulacije u drugim regijama u Hrvatskoj.

Sve europske zemlje idu prema tome da što veći dio djece bude u vrtićima. Najavit ćemo koliko će se vrtića izgraditi na sljedećoj reviziji proračuna. U proračunu za ovu godinu je gradska vlast odvojila neadekvatan iznos za kupovinu udžbenika. U ovom proračunu bilo je samo 16 i pol milijuna kuna. Što je dovoljno da trećina djece dobije besplatne udžbenike u školama. Ta trećina bila bi dovoljna za sve obitelji koje ostvaruju pravo na doplatak. Trostruko smo podigli taj iznos kako bi svi srednjoškolci imali udžbenike.

Holding je gradio škole, vrtiće i domove za starije, što veze nema s komunalnim uslugama i tako je došlo do ovog duga. Iz te perspektive, neka lekcije ne dijele ljudi koji se javno hvale da su na namještenom natječaju zaposleni.

Ova mjera bila je predviđena do 15. godine najmlađeg djeteta. Pogledajte lijeve politike u drugim zemljama, ako govorimo o demografskoj politici, onda dolazi do depopulacije drugih krajeva. Iz te perspektive, mislim da to nije dobra mjera za cijelu Hrvatsku, a ne samo za Zagreb. Ne gledam to kao populističku mjeru. S druge strane, Zagreb ima najveći prirez u zemlji, a to je javno obrazovanje. Vidjet ćete u proračunu koliko novca moramo izdvojiti. Moramo naći taj novac u proračunu. To je ono legitimno, međutim, odlučili smo naći uštede za taj iznos koji nije bio realan. To je trostruko manje od onog što je potrebno.

Plan oko gradnje dječjih vrtića, povećat će se potreba za kapacitetima i stavit ćemo cijeli trogodišnji plan investicija. Želimo da nemamo više situaciju gdje se u glavnom gradu ne poštuje pedagoški standard. Nije se razmišljalo o podizanju cijena vrtića. Cijeli proračun ćemo predstaviti sljedeći utorak. Trudimo se da napravimo iskorake u različitim područjima, sljedeća godine će biti godina stabilizacije. Sve kako bi 2023. imali više prostora za razvoj i investicije, zaključio je Tomašević.

Objava Tomašević tvrdi: ‘Mjera ‘roditelj odgojitelj‘ je štetna pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.