TRIKOVI UZ KOJE ĆETE TROŠITI MANJE GORIVA: Treba vam posuda sa vodom, a evo i zašto da ne sipate pun rezervoar!

TRIKOVI UZ KOJE ĆETE TROŠITI MANJE GORIVA: Treba vam posuda sa vodom, a evo i zašto da ne sipate pun rezervoar!

Info

Cene goriva rastu širom planete, a zbog novonastale situacije u svetu, poslednjih dana su i u našoj zemlji bile gužve na benzinskim pumpama, sve zbog straha da će biti nestašice goriva.

Visoke cene goriva mnoge su navele na razmišljanje kako da uštede što je više moguće, a stručnjaci u kompaniji za automobile na lizing, VanArama, otkrili su najbolje savete kako da što duže “rastegnete” rezervoar goriva.

Oni ističu da je pažljiva vožnja ključna u štednji goriva jer se prilikom svakog kočega gubi energija, a takođe, i motor koji je zagrejan više nego što treba znači brže gubljenje energije. Jednostavnije rečeno, brže se troši gorivo.

Dakle, da biste uštedeli novac na gorivu, potrebno je da vozite što pažljivije, a najbolji način da to postignete je da vozite nekom “razumnom” brzinom, koja ne iziskuje česta kočenja. E, tu može da vam pomogne posuda sa vodom.

Stručnjaci iz Vanarame savetuju da na putničko sedište u automobilu stavite posudu sa vodom, pa ako se tečnost bude prosipala iz nje, znači da treba da vozite pažljivije – da laganije skrećete, ne vozite prebrzo i polako kočite.

Još jedan od saveta stručnjaka je da iz automobila izbacite sve nepotrebne stvari jer što je teži, to će morati više da radi i troši više goriva.

Osim toga, njihova preporuka je da ne punite rezervoar gorivom jer će i to biti dodatni teret zbog kojeg će automobil trošiti više.

Stručnjaci takođe savetuju da vam gume uvek budu napumpane koliko treba jer niži pritisak u gumama stvara trenje i toplotu. Istraživanje je pokazalo da automobil troši po tri odsto goriva više za svakih 10 odsto pritiska u gumi manje od preporučenog.

Time što vam klima uređaj u automobilu neće raditi baš sve vreme uštedećete još malo goriva i, koliko god vam se sve promene možda činile beznačajne, kada se sve sabere, mogli biste da uštedite značajniju količinu na mesečnom nivou.

(MONDO)