TROŠARINE IDU DOLJE DA SE UBLAŽI CJENOVNI UDAR?

Extra

Trošarine nisu nedodirljive, rekao je u ponedjeljak ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanja novinara razmatra li Vlada smanjivanje trošarina radi ublažavanja cjenovnog udara na građane zbog raznih poskupljenja, a prije svega poskupljenja goriva.

Na pitanje postoji li mogućnost za korekciju trošarina, odnosno jesu li trošarine nedodirljive, Marić je nakon sastanka s francuskim poslodavcima odgovorio kako ništa nije nedodirljivo.

Trošarine imaju značajan udjel u cijeni goriva u Hrvatskoj.

“Ništa nije nedodirljivo, sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako polučiti neke efekte, na to smo spremni”, kazao je Marić napominjući kako su protekle godine pokazale da ništa nije nedodirljivo.

“U ovom trenutku ne bih potvrdio niti odbacio bilo koju od opcija”, istaknuo je.

“I mi smo građani, i ja odem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja ili artikla druge vrste”, rekao je napominjući kako će se vidjeti kako će se stvari razvijati, kakve će biti preporuke EK-a i ponašanje EU-a.

Problemi u globalnim lancima opskrbe i transportu, rast cijene sirovina, poglavito energenata, kako je kazao, doveli su do toga da na izravan, a onda i neizravan način, u nekoliko zadnjih mjeseci Hrvatska i EU bilježe stope inflacije koje su najviše od 2012. ili 2013. godine.

No Marić je kazao kako Hrvatska ni po ničemu ne odstupa od prosjeka, odnosno i dalje je nekih 0,2 postotna boda niži od prosjeka EU-a.

Objava TROŠARINE IDU DOLJE DA SE UBLAŽI CJENOVNI UDAR? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.