U Austriji sutra kreće 2G model o kojem razmišlja i Hrvatska: Necijepljeni ne mogu gotovo nigdje

Extra

Epidemiološka situacija u Hrvatsko potaknula je Stožer na uvođenje novih epidemioloških mjera koje bi trebale obuzdati širenje virusa.

Od subote su tako na snazi mjere koje imaju tri ključna smjera djelovanja – postići što veću procijepljenost građana, ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova. Od 15. studenog je najavljeno uvođenje covid-potvrda u državne i javne službe.

2G moguć i u Hrvatskoj?

Osim toga, šef Stožera Davor Božinović najavio je kako bi početkom siječnja, ukoliko se situacija s koronavirusom u zemlji ne smiri, covid-potvrde mogle doživjeti svojevrsnu prenamjenu, odnosno covid-potvrde bi mogli dobiti samo oni koji su ili preboljeli koronavirus ili su cijepljeni, poznatije kao 2G model.

Stručnjak za radno pravo Viktor Gotovac za Net.hr je pojasnio što slijedi u tom slučaju, apostrofirajući da će puno toga ovisiti o stavu Ustavnog suda te da bi se bez odobrenja Ustavnog suda, “sve moglo srušiti kao kula od karata”.

I ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je najavio da “u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije moramo na sve biti spremni” te da “možda prijeđemo na model 2G na koji je čitava Austrija prešla”.

Austrija od sutra pod novim pravilima

Vlasti u Austriji, su dakle, s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja zaraze, u petak navečer predvođene kancelarom Alexandrom Schallenbergom (ÖVP) i ministrom zdravstva Wolfgangom Mücksteinom najavile restriktivnije mjere u zemlji, odnosno prelazak na 2G model.

“Geimpft oder genesen” ili u prijevodu “cijepljeni ili oporavljeni” poznatiji i kao 2G model je model koji podrazumijeva covid-potvrde samo za osobe koje su ili cijepljenje ili su preboljele virus. U tom slučaju, negativan test na koronavirus se ne bi priznavao (kao što je to slučaj s trenutnim covid-potvrdama u Hrvatskoj).

Kako će taj model, ukoliko do njega i dođe, izgledati u Hrvatskoj nije još poznato, a iz izjava članova Stožera Beroša i Božinovića jasno je tek da je tako nešto – moguće. Ono što je poznato je to kako će od sutra izgledati život u Austriji prema 2G modelu, o čemu smo već ranije pisali.

‘Regulacija u zadnji čas’

Austrijski mediji pak u nedjelju pišu kako se dan pred uvođenje takvog modela u zemlji čeka “regulacija u zadnji čas”.

Od ponedjeljka će tako u Austriji vrijediti strože epidemiološke mjere te će na svim mjestima gdje se primjenjivao 3G model isti biti zamijenjen 2G modelom. Necijepljeni ili oni koji nisu preboljeli virus tako će od sutra biti isključeni iz gotovo svih javnih događanja; neće moći u restorane, kazališta, na koncerte, frizeru ili na sportska događanja, piše Kronen Zeitung.

Austrijske dnevne novine OE24 pišu kako zakonska osnova za to još uvijek nedostaje te da će “druga izmjena treće uredbe o Covid-19 vjerojatno biti dostupna tek u nedjelju poslijepodne”, prema zahtjevu APA-e u Ministarstvu zdravstva.

U osnovi, ograničenje 2G je predviđeno za događaje od 25 ljudi ili više. Ali takav model također postaje neophodan, primjerice u ugostiteljstvu ili hotelskoj industriji. Zimski turizam trebao bi se odvijati u potpunosti prema ovim pravilima.

Prijelazno razdoblje

Za uvođenje ovog 2G pravila je predviđeno prijelazno razdoblje od četiri tjedna, tijekom kojeg će biti dovoljan negativan PCR test u kombinaciji s dokazom prve doze cjepiva protiv koronavirusa. Nakon toga bit će potreban dokaz o drugoj dozi cjepiva. Osobe će se smatrati potpuno cijepljenima tek devet mjeseci nakon druge doze cjepiva.

Ipak, ono što trenutno ostaje nepromijenjeno u Austriji je mogućnost odlaska na posao uz predočenje negativnog testa.

Nošenje FFP2 maski, koje su trenutno obavezne u trgovinama, knjižnicama i muzejima, trebao bi postati nacionalnim standardom, kao što je već, primjerice, tjednima u Beču, pišu austrijski mediji.

 

Objava U Austriji sutra kreće 2G model o kojem razmišlja i Hrvatska: Necijepljeni ne mogu gotovo nigdje pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.