U braku nema mesta za troje

U braku nema mesta za troje

Info

U braku nema mesta za troje

Mada na prvi pogled deluje da veza dvoje ljudi zavisi isključivo od njih, svakodnevna praksa pokazuje da druge osobe, naročito roditelji supružnika, i te kako mogu da utiču na brak, čak se navode i kao razlog za razvod!

Istraživanje koje je nedavno sprovela web stranica „Net mams“ pokazuje da svaka četvrta žena smatra kako joj se svekrva previše meša u brak, dok 24 odsto misli da je njihov odnos toliko loš, da su pod većim stresom nego tokom selidbe.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da kod nas veliki broj bračnih parova, čak i kada dobije decu, zbog loše ekonomske situacije nastavlja da živi zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima. Spoj više generacija na jednom mestu, uz potrebu žene da sama, bez mešanja sa strane, oblikuje život svoje porodice, dovodi do brojnih nesporazuma.

Iako su problemi sa taštom i tastom mnogo ređi, psiholozi se slažu da „taktika“ u oba slučaja treba da bude ista – potrebno je graditi odnos tolerancije i poštovanja, uz jasno određena pravila i granice. Jedino na taj način ovakve zajednice mogu da funkcionišu. Ovo je naročito važno kada dođu deca, jer se mora tačno znati ko su roditelji, a ko baka i deka, i koja su njihova „ovlašćenja“.

Da problemi sa njegovim i njenim roditeljima nisu specifičnost samo ovih prostora, pokazuje i istraživanje „Net mamsa“ u kojem anketirane žene navode da ih svekrve previše kritikuju, gledaju sa visine i mešaju se u porodične stvari. Čak četvrtina je svoj odnos sa muževom majkom okarakterisala kao loš, a najviše im zameraju zbog nametanja osećaja da nisu dovoljno dobre za njihovog sina.

Apsolutno nije neophodno da se svi članovi uže porodice vole kako bi se međusobno poštovali i uvažavali. Ako ste vi snaha ili zet, imajte na umu neke od saveta psihologa:

Odnos snaha, svekar i svekrva, kao i odnos zet, tast, tašta donekle je nametnut, jer ne biramo sami ljude s kojima ćemo biti u tim odnosima. Zato mu treba tako i prići, nemojte od roditelja supružnika imati očekivanja kakva imate od prijatelja ili partnera, jer njih ste – sami birali.
Budite otvoreni i iskreni od samog početka – budući supružnici često se pokazuju u najlepšem svetlu ne bi li se što više dopali njegovim ili njenim roditeljima. Problem nastaje kad krene realni život i pokažu se osobine koje su pre toga brižljivo skrivane.
Pomoć nije uvek samo „mešanje“ ona je i – pomoć. Današnjim roditeljima, koji su najčešće zaposleni i imaju mnogo obaveza, pomoć je i više nego potrebna. Samo, treba da imaju na umu da je pmaganje baka i deka njihova dobra volja, ne i obaveza.
Vaspitanje dece često je „kamen“ spoticanja između dve generacije, naročito ako svi zajedno žive. Onda se u jednoj preklapaju dve porodice, sa različitim navikama, vaspitnim metodama i merilima. Najbolje bi bilo da čim se dete rodi napravite određena pravila kojih će se svi pridržavati.
U odnosu svekrve i snahe muškarac je taj od kog mnogo zavisi. On je „razapet“ između dve žene koje voli, ali ako ne reaguje, niti postavlja bilo kakve granice, obe strane to mogu da shvate kao odobravanje i da prodube sukob. Na muškarcu je da majci objasni do koje mere može da utiče na život njegove porodice, a i supruzi da mu je majka važna i da želi da budu u korektnim odnosima.
Imajte u vidu da ćete i vi jednog dana biti svekar, svekrva, tast ili tašta, i da ne biste voleli da neko bude nekorektan prema vama. Probajte da se postavite u njihovu kožu, te ne radite i ne govorite ono što ni vama ne bi prijalo.
Razmišljajte o onom što vas spaja, a ne onom što vas razdvaja. Ako prema roditeljima svog supružnika ne osećate emocije ni privrženost, svakako to osećate prema partneru. Neka vam ta osećanja budu motiv za odnos pun razumevanja i poštovanja prema njegovim roditeljima. Takođe, vaša deca najverovatnije obožavaju bake i deke, a vi sigurno ne želite da napetom atmosferom i svađama pokvarite taj njihov lep odnos.