Upitna ustavnost covid potvrda. Jesu li otkazi zbog necijepljenja zakoniti?

Extra

O ustavnosti covid potvrda odlučivat će Ustavni sud. Prijedlozi su stigli od nekoliko sindikata i odvjetnika. Profesori ustavnog, ali i radnog i socijalnog prava uvjereni su da će i ta odluka biti u skladu s dosadašnjim: gotovo sve odluke Stožera dobile su potvrdu ustavnosti. Ipak upozoravaju da je radno pravo puno kompleksnije i da nije isključeno da oni koji su zbog covid potvrda dobili izvanredne otkaze dokažu da to nije bilo zakonito. Doduše, za to će im trebati vrijeme.

Dezinfekcija, mjerenje temperature i maska – to više neće biti dovoljno ni za javne i državne službe. Pokazna vježba već se dogodila u zdravstvu i socijalnoj skrbi gdje su pojedinci koji su odbili, ne cjepljenje, nego i testiranje, dobili otkaze. Covid potvrde već su na Ustavnom sudu. Čeka se očitovanje Vlade:

“Još nije protekao rok koji smo dali Vladi i čim Vlada dostavi to očitovanje mi ćemo taj predmet uzet u razmatranje i ako još ne bude traženja potrebnih mišljenja ili dokumentacije, riješit ćemo to u jednom razumnom roku. Ja sam rekao, u razumnom roku, to je mjesec dana”, rekao je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović.

Ustavni sud već je odlučivao o cijelom nizu odluka Nacionalnog stožera.

“I tu možemo utvrditi da ipak u najvećem broju slučajeva je Ustavni sud potvrdio ustavnost tih odluka i to je donekle razumljivo jer je jasno da se pokušava zaštiti život i zdravlje”, rekao je profesor radnog i socijalnog prava Viktor Gotovac.

Zbog covid potvrda izvanredne otkaze zasad je dobilo četvero zaposlenih u Centru Stančić i šestero zaposlenih u KBC Zagreb. Ako misle da su zakinuti, čeka ih dug put dokazivanja da su otkazi bili nezakoniti:

“Ja vam to ne mogu i ne smijem govoriti. To će Ustavni sud, ako bude u prilici, nakon odluka sudbene vlasti, vi znate da protiv odluka o izvanrednim otkazima postoji sudska zaštita, a Ustavni sud dolazi na kraju, o tome će redovni sudovi, a Ustavni sud na kraju”, kaže Šeparović.

Komentirao je to i Gotovac:

“Čak i ako bi odluka Nacionalnog stožera bila utvrđena Ustavom, može na zadnjoj instanci u konkretnom otkazu utvrditi da je nezakonit ili neustavan bio poslodavac jer npr. nije ispoštovao neku formu koja je propisana Zakonom o radu, koja nema veze s odlukom nacionalnog stožera i nema veze s covid bolešću”.

Sve odluke Nacionalnog stožera nemaju istu težinu. O covid potvrdama, tvrdi profesor ustavnog prava Mato Palić Ustavni bi sud trebao brzo donijeti odluku:

“Radno-pravni dio je puno ozbiljniji zbog toga što ljudi koji rade žive od svoje plaće da tako kažem, a ovaj dio koji se odnosi na ograničenje slobode kretanja na mjestima okupljanja trgovačkih centara je puno benignije”.

Zbog nepoštivanja mjera i odluka Stožera posla je imao i DORH.

“U ovom trenutku stvarno ne mogu govoriti kakve su odluke, ovisi o tome o čemu se radilo. Jer imali smo slučaj onog jednog turiste španjolskog koji je bio prijavljen da nije poštivao pravila korone, zapravo je čovjek morao izaći iz hotelske sobe da si kupi hranu. Znači odluke ovise u svim okolnostima konkretnog slučaja”, rekla je Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica.

I u konačnici kada su u pitanju radni sporovi, profesor Gotovac napominje da to njihovih okončanja znaju proteći i godine. Nije isključeno da se dotad ne potisne trenutna katastrofalna epidemiološka situacija i u prvi plane ponovno ne izbiju radnička prava, prenosi N1.

Objava Upitna ustavnost covid potvrda. Jesu li otkazi zbog necijepljenja zakoniti? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.