UPRAVO ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Donete su NOVE MERE

Extra

Nove mere donete su na današnjoj sednici kriznog štaba. Članica Kriznog štaba je nakon završetka sednice dala izjavu za medije u kojoj je saopštila koje su nove mere donete kako bi se sprečila zaraza i širenje koronavirusa.

Tema je bila o predlogu za produžetak raspusta kao i o tome da li su kovid propusnice koje važe samo od 22h dovoljna mera.

Izjava za medije: Doneta jedna nova mera
Na sednici Kriznog štaba usvojen je predlog Tima za škole kojim se predviđa da osnovci i srednjoškolci ne idu u škole od ponedeljka, 8. novembra do petka, 12. novembra, sa vikendima to je ukupno devet dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prvi radni dan za učenike biće ponedeljak, 15. novembar 2021. godine, saopštilo je ministarstvo.

Okupljenim novinarima u Vladi Srbije obraća se Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba.

– Situacija je nepovoljna, poslednjih nedelja beležimo blagi pad, ali brojke novozaraženih su i dalje jako velike. Ono što jeste suština, da nakon milion doza primljenih doza se pokazalo da su ove vakcine bezbedne – kaže Kisić Tepavčević.

– Odlučili smo da proširimo vremenski period za ugostiteljke objekte od 20 časova. Ovu meru smo proširili i za kockarnice – kaže Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je napomenula da je vakcinacija ključna i apelovala na mlade da se vakcinišu.

– Ovaj virus ne može da opstane van našeg organizma, a samo u organizmu osobe koja je osetljiva on se umnožava. Svako od nas treba da stvori branu za dalje širenje infekcije – navela je Kisić Tepavčević.

– Videli smo da kovid propusnice imale značajnog efekta na učestalost vakcinacije u skladu sa tim rešili smo da ih produžimo od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da radi 24 sata – navela je ministarka.

Od 20 sati pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u objektu moraće da ima propusnice, stupiće na snagu od ponedeljka, uz striktne kontrole.

Medicinski deo Kriznog štaba traži zatvaranje
Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže za RTS da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

Izvor: Srbijadanas.com