VELIKI SKANDAL POTRESA AMERIKU: “Russiagate” u cijelosti izmišljen od Demokrata kako bi se spriječilo pobjedu Trumpa na izborima!

Extra

Ruski analitičar koji je pridonio ključnom istraživanju takozvanog “Steele dosjea” koji detaljno opisuje navodne veze između bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i Rusije tijekom izbora 2016. uhićen je u četvrtak.

Igor Danchenko, analitičar, optužen je po pet točaka da je davao lažne izjave agentima FBI-a tijekom nekoliko intervjua 2017. o informacijama koje je dao bivšem britanskom špijunu Christopheru Steeleu.

Steeleov kontroverzni dosje o Trumpu postao je temelj FBI-ju za prisluškivanje telefona savjetnika Trumpove kampanje Cartera Pagea mjesec dana prije dana izbora 2016.

Steeleovu istragu financirala je tvrtka Fusion GPS, koju je ujedno angažirao Demokratski nacionalni odbor da provede istraživanje o tadašnjem republikanskom kandidatu Trumpu.

Danchenko (43) je treća osoba kazneno optužena u istrazi, koja je usredotočena na podrijetlo federalne istrage o tome jesu li ljudi koji su vodili Trumpovu predizbornu kampanju bili u dosluhu s ruskim agentima i je li to utjecalo na ishod utrke za Bijelu kuću 2016. Demokrati su tada tvrdili, upravo temeljem Steele dosjea, da je Trump izbore dobio putem prijevare i izdaje. No čitava je priča, očito, zakuhana u nacionalnom odboru Demokrata.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je Dančenko, ruski državljanin koji živi u Virginiji, priveden u četvrtak ujutro. Kasnije se pojavio na saveznom sudu u Aleksandriji u Virginiji, gdje je navodno pušten uz jamčevinu od 100.000 dolara.

Optužnica tereti Danchenka da je lagao kada je agentima FBI-a rekao da nikada nije komunicirao s izvršnim direktorom za odnose s javnošću iz Demokratske stranke o navodima u Steeleovim izvješćima, dok mu je zapravo prenio bar jedan od navoda iz dosjea. Taj izvršni direktor za odnose s javnošću nije imenovan u optužnici, ali njegov odvjetnik je za CNBC potvrdio da je to Charles Dolan Jr., koji je do nedavno radio u KGlobalu u Washingtonu. Dolan je radio na pitanjima vezanim za Rusiju.

Dolan je također vodio predsjedničke kampanje Billa Clintona u Virginiji 1992. i 1996., te je bivši izvršni direktor Udruge demokratskih guvernera. Internetska biografija pokazuje da je također bio u američkom savjetodavnom povjerenstvu za javnu diplomaciju pri State Departmentu.

“Chuck razumije i cijeni vaš interes”, rekao je Dolanov odvjetnik Ralph Martin za CNBC. “Mogu potvrditi da je on “PR Executive-1” u optužnici. Budući da je svjedok u predmetu koji je u tijeku, ne bi bilo prikladno da Chuck u ovom trenutku dalje komentira navode optužnice.”

Danchenko je također optužen da je agentima FBI-ja lagao da je u srpnju 2016. primio anonimni telefonski poziv od osobe za koju je vjerovao da je tadašnji predsjednik Rusko-američke gospodarske komore o informacijama koje je kasnije Steele opisao kao “zavjeru između Trumpove kampanje i ruskih dužnosnika“.

“Informacije koje je navodno prenio anonimni pozivatelj uključivale su tvrdnju da je u tijeku bila komunikacija između Trumpove kampanje i ruskih dužnosnika i da je pozivatelj naznačio da bi Kremlj mogao pomoći u izboru Trumpa”, rekao je ured istražitelja u priopćenju za javnost.

U optužnici stoji da Dančenko od te osobe “nikada nije primio takav telefonski poziv niti takvu informaciju” te da s tom osobom nikada nije dogovorio sastanak u New Yorku, kako je tvrdio agentima FBI-a.

Optužnica tvrdi da su Dančenkove laži imale veliki utjecaj na FBI-jevu istragu Trumpove kampanje.

Napominje da su se FBI-jevi zahtjevi za izdavanje potjernice u vezi s Pageom u velikoj mjeri oslanjali na Steeleova izvješća, koja su se pak temeljila na informacijama koje je Danchenko navodno prikupio, a za koje je sad prilično jasno da su posve izmišljene.

FBI “na kraju nije bio u mogućnosti potvrditi ili potkrijepiti većinu njihovih suštinskih navoda”, kaže se u optužnici.

Neke od navodnih Dančenkovih laži “lišile su agente FBI-ja i analitičare dokaznih informacija” koje bi im pomogle da provjere pouzdanost izvješća koja su primili, stoji u optužnici.

Christopher Schafbuch, odvjetnik koji je zastupao Danchenka u građanskom postupku 2017., nije želio potvrditi niti zanijekati da je on trenutno Danchenkov odvjetnik.

U rujnu je istražitelj na tom slučaju, Durham, dobio optužnicu protiv tadašnjeg partnera odvjetničke tvrtke Perkins Coie Michaela Sussmanna zbog navodnog laganja FBI-u kada je 2016. ponudio dojavu o mogućem tajnom elektroničkom kanalu između Trumpove tvrtke i ruske banke. Sussmann je odbacio optužbe.

U siječnju je bivši odvjetnik FBI-a, Kevin Clinesmith, osuđen na uvjetnu kaznu jer je krivotvorio tvrdnju koja je korištena za održavanje nadzora nad Pageom.

Trump i njegovi saveznici snažno su tada kritizirali Steeleov dosje, rekavši kako sadrži neutemeljene i opovrgnute tvrdnje. Tvrdili su da je cijela federalna istraga o Trumpovim vezama s Rusijom i mogućem ometanju istrage od strane Trumpa bila neutemeljena i politički motivirana. Mueller tada nije optužio Trumpa ni za kakve prekršaje, ali njegovo konačno izvješće nije oslobodilo tadašnjeg predsjednika.

“Da smo imali povjerenja da predsjednik očito nije počinio zločin, rekli bismo to”, rekao je Mueller novinarima 2019. To je svakako utjecalo i na izbore 2020. Mueller je podnio više od 100 kaznenih prijava protiv tri ruske tvrtke i gotovo triedeset pojedinaca, uključujući šestero bivših Trumpovih savjetnika, među kojima je i bivši šef Trumpove kampanje Paul Manafort.

Sam Trump je u više navrata nazvao Muellerovu istragu “lovom na vještice”, a također je više puta izrazio frustraciju Durhamovom istragom, koja je tek sad rezultirala kaznenim prijavama koje ozbiljno potkopavaju nalaze Muellera.

 

Objava VELIKI SKANDAL POTRESA AMERIKU: “Russiagate” u cijelosti izmišljen od Demokrata kako bi se spriječilo pobjedu Trumpa na izborima! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.