(VIDEO) Porfirije sprda Dodika: Kako da te zovem predsjedniče, kad nisi predsjednik ničega?!

Extra

Patrijarh Porfirije je tijekom posjeta Bosni i Hercegovini između ostalog posjetio Prijedor gdje ga je dočekao član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Tijekom svog obraćanja, Porfirije je rekao pred cijelom dvoranom da ne zna kako da oslovljava Milorada Dodika jer, kako je kazao, “nije predsjednik ničega”.

https://youtu.be/32N7YTSFiPw

S obzirom da je Milorad Dodik predsjednik svega i svačega i da ga mnogi oslovljavaju sa predsjedniče, ne znajući čega je sve predsjednik, to je zbunilo i patrijarha srpskog Porfirija, koji je juče u Prijedoru u jednom trenutku rekao Dodiku da ne zna kako da ga oslovi.

Obraćajući se zvanicama Porfirije je u jednom trenutku je obraćajući se prisutnima, među kojima je bio i Milorad Dodik, rekao:

– Mi znamo kako se obraća vladika vladici, patrijarh vladici i obrnuto, mi smo ovdje svi svoji i više od formalnosti smo braća – rekao je patrijarh.

“Dragi, ja sam maloprije pitao, ne znam kako da te oslovim, predsjedniče, jer nisi predsjednik ničega, ili jesi?”, upitao je Porfirije Dodika, a dvoranom se prolomio smijeh i pljesak. Pritom ga je patrijarh tapšao po leđima.

Je li ovo poruka koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao Dodiku preko patrijarha? To je gotovo sigurno, jer Srbija za sad ne želi stati iza separatističke politike Milorada Dodika, znajući da bi je to dovelo u potpunu izolaciju u Međunarodnoj zajednici. O tome svjedoči i nedavna Vučićeva izjava kako će podržati “samo ono što je sukladno ustavu BiH i o čemu se sva tri naroda u toj zemlji dogovore”, poslavši tako neizravnu poruku Dodiku.

Javno, Vučić podržava Dodika, no stav je promatrača da će Vučić okrenuti Dodiku leđa “na mig”, a što potvrđuju i riječi patrijarha, za kojeg je poznato da je “Vučićev čovjek”. U Bosni i Hercegovini neće biti novog rata, slažu se bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu Slobodan Šoja i Mlađan Đorđević iz pokreta Oslobođenje. Šoja za N1 kaže da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prestati podržavati lidera bosanskih Srba Milorada Dodika “kada dobije mig da ga ostavi”, a Đorđević smatra da će Vučić “prodati interese Republike Srpske radi ostanka na vlasti”.

Objava (VIDEO) Porfirije sprda Dodika: Kako da te zovem predsjedniče, kad nisi predsjednik ničega?! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.