Vlak kasnio 1 minutu, strojovođi skinuli 3 kune s plaće: Tuži kompaniju za preko sto tisuća kuna zbog moralne štete!

Extra

Japanski strojovođa tužio je svog poslodavca nakon što je dobio 56 jena (3,5 kuna) manju plaću zbog jednominutnog kašnjenja u željezničkom sustavu u zemlji poznatom po besprijekornoj točnosti.

Željeznička tvrtka JR West kaznila je čovjeka nakon što je zabuna u lipnju 2020. dovela do minimalnog kašnjenja u radu. Zaposlenik traži 2,2 milijuna jena (preko sto tisuća kuna) odštete za duševne boli uzrokovane kaznom. Prema japanskoj stranici Soranews24, neimenovani muškarac trebao je upravljati praznim vlakom do stanice Okayama na jugu zemlje, ali je stigao na pogrešan peron kako bi preuzeo dužnost od prethodnog vlakovođe. U trenutku kada je shvatio svoju pogrešku i pojurio na ispravan peron, prijenos dužnosti između dvojice strojovođe bio je odgođen za dvije minute, što je dovelo do kašnjenja od jedne minute u polasku vlaka i kašnjenja od jedne minute u skladištenju vlaka u depo.

JR West je isprva oglobio strojovođu s 85 jena, ali je kasnije pristao smanjiti kaznu na 56 jena nakon što je vozač odnio slučaj Uredu za inspekciju radnih standarda Okayame. Međutim, zaposlenik je odbio prihvatiti smanjenje i tvrdio je da kašnjenje nije uzrokovalo stvarne poremećaje u voznom redu ili prometu jer je vlak tijekom incidenta bio prazan. No, tvrtka kaže da je primijenila načelo “bez posla, bez plaće”, kao što bi to učinila za kašnjenje ili nedolazak bilo kojeg zaposlenika. Strojovođa je u ožujku odnio svoj slučaj Okružnom sudu u Okayami, gdje sada traži odštetu. Japanski željeznički sustav poznat je po svojoj besprijekornoj pouzdanosti i točnosti u sekundu. Godine 2017. željeznička tvrtka se ispričala nakon što je jedan od njezinih vlakova napustio stanicu 20 sekundi ranije. A ako vlak kasni više od pet minuta, putnicima se izdaje potvrda koju mogu koristiti kao opravdanje za kašnjenje na radnom mjestu.

Objava Vlak kasnio 1 minutu, strojovođi skinuli 3 kune s plaće: Tuži kompaniju za preko sto tisuća kuna zbog moralne štete! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.