ŽALAC UHIĆENA PO NALOGU EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA!

Extra

spred obiteljske kuće Gabrijele Žalac u Vinkovcima od ranih jutarnjih sati bila su parkirana dva civilna vozila, jedan zagrebačkih i drugi osječkih registracijskih oznaka, za koje se pretpostavlja da su policijska vozila.

Po nalogu novoosnovanog Ureda europskog tužitelja policija je jutros uhitila bivšu ministricu Gabrijelu Žalac te još tri osobe.

Ured europskog javnog tužitelja objavio je i priopćenje u kom se navodi:

Četiri osobe uhićene zbog sumnje na prijevaru u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU

“Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.”

Premda se pojavila informacija kako je Žalac odvedena na ispitivanje u OLAF to nije istina jer je OLAF savjetodavno tijelo.

Posao bez natječaja

Sporni posao počeo je direktnom dodjelom u rujnu 2017. da bi, nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila odluku o dodjeli posla, na raspisanom javnom natječaju pobijedila tvrtka Marija Jukića, Ampelos, koja se jedina javila na natječaj.

O čitavome slučaju prvi je pisao Jutarnji list, kada je u studenome 2017. DKOM po žalbi KING ICT-ja, ukinuo odluku Žalac da posao, tada vrijedan 10 milijuna kuna, bez natječaja dodijeli zajednici ponuditelja – tvrtkama Razvojna platforma i Micro projekt, kojima je na čelu bio Mladen Šimunac, poznanik tadašnje ministrice Žalac. DKOM je zaključio kako za Ministarstvo nije dokazalo na temelju kojih činjenica i okolnosti je zaključilo da u konkretnom slučaju ne postoji razumna alternativa ili zamjena za natječaj.

Ministarstvo je raspisalo natječaj, sada, međutim, vrijedan 16,24 milijuna kuna, odnosno oko 13 milijuna kuna + PDV.

Na natječaj se pak javio samo jedan ponuditelj – zajednica koju su činile tvrtke Ampelos d.o.o. i InfoDom d.o.o. Naravno, one su i izabrane na natječaju, koji se medijima činio dosta čudan. Prije svega problematizirali su da postoji posredna povezanost između vlasničkih struktura tvrtki koje su pobijedile na natječaju te onih kojima je godinu dana prije posao bio dodijeljen direktno.

No puno veću sjenu sumnje na čitav posao baciti što se događalo s novcem koji je Ministarstvo uplatilo. Naime, vlasnik Ampelosa Jukić si je, kako je to otkrio portal Telegram, dan nakon uplate Ministarstva isplatio puni iznos dobiti “8,5 milijuna kroz isplatu dobiti i plaćanja poreza na dobit te 2,3 milijuna kuna kroz pozajmicu jedinom zaposleniku”.

Slučaj je neko vrijeme bio pod povećalom USKOK-a, no navodno je zaključeno da Žalac nije učinila ništa protuzakonito pa su izvidi obustavljeni. No, ubrzo je slučaj ponovno otvoren.

Naime, najprije je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) prilikom kontrole financiranja ovog posla utvrdila određene nedostatke, odnosno da sredstva EU nisu u cijelosti utrošena namjenski. Stoga je donijela odluku kojom je korigiran iznos nabave za 25 posto.

Pojednostavljeno, financiranje 25 posto sporne nabave, što iznosi oko 4 milijuna kuna, umjesto iz fondova EU morala je platiti Hrvatska. Nakon toga u priču se (ponovno) uključio Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF), koji je nastavio istraživati slučaj i provjeravati sve okolnosti pod kojima su zaključeni ugovori s izvođačem radova te je li financiranje teklo u skladu s propisanom procedurom.

Objava ŽALAC UHIĆENA PO NALOGU EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.