Zemlje okupljene u Med 5 traže pravedniju podjelu migranata u EU

Extra

PET mediteranskih zemalja okupljenih u skupini Med 5 – Španjolska, Italija, Grčka, Cipar i Malta – usuglasilo se u subotu oko zahtjeva Europskoj uniji za podjednakom podjelom migranata i pojačanim financiranjem njihovog primanja kako ne bi podnosile najveći teret među 27 zemalja bloka, piše Index.

Ministri unutarnjih poslova i migracija iz tih pet zemalja okupili su se na sastanku u Málagi kako bi ojačali zajedničku poziciju uoči pregovora o budućem Europskom paktu za migracije i azil.

Sastanak je završio zajedničkom deklaracijom u kojoj je navedeno kako tih pet članica “s najizloženijim granicama EU-a” smatra da borba protiv ilegalnih migracija treba imati kao “osnovu i prioritet” sprečavanje dolazaka u korijenu čime bi se “zaustavila rastuća tendencija migracijskih valova”.

“EU si ne može priuštiti čekanje, da valovi migranata stignu na njene vanjske granice”, navela je skupina Med 5 zatraživši “jačanje kapaciteta” u zemljama iz kojih dolaze migranti i u onima preko kojih putuju do EU-a. Također je zatražila i podizanje prihvatnih centara u tim vanjskim područjima i okolnim zemljama.

Da bi prevencija dolazaka bila efikasna, migracijska politika EU-a treba računati na “adekvatno financiranje” i na podjelu odgovornosti u EU-u, piše u dokumentu.

Na taj bi način Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI), nazivan glavnim financijskim oruđem za posljedice nereguliranih migracija, bio “operativan na prioritetni način”.

Traže istinsku podjelu odgovornosti među članicama EU

Ministri okupljeni u Málagi su se usuglasili kako će nastaviti inzistirati na tome da budući Pakt o migracijama i azilu uspostavi “jednaku i istinsku podjelu odgovornosti među svim članicama EU-a u području migracija”.

“Odgovornost se mora podijeliti na jednak način, izbjegavajući da dodatni teret padne na zemlje koje već pate od pretjeranog pritiska migranata, a koje obavljaju zadaću zaštite vanjskih granica EU-a”, navedeno je u deklaraciji.

Na sastanku su sudjelovali španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, njegova talijanska kolegica Luciana Lamorgese, ciparski ministar Nikos Nouris, malteški Byron Camilleri te grčki ministar za useljavanje i azil Notis Mitarachi.

Marlaska je na zajedničkoj konferenciji za medije izjavio kako je tih pet zemalja potvrdilo svoju volju da nastave braniti “zajedničku viziju” migracijske politike i azila, posebno tijekom budućeg pregovora o Paktu.

“Migracija nije konjunkturni izazov, nego strukturalni. Potrebna su mu rješenja za srednji i dugi rok, putem stalnih i trajnih metoda, i pomoću osiguranog i fleksibilnog financiranja”, napomenuo je.

Dodao je kako zajednička vizija Španjolske, Italije, Grčke, Cipra i Malte treba biti “središnja” unutar EU-a. “EU treba migracijsku politiku temeljenu na solidarnosti, odgovornosti i humanosti. Ona treba biti ujednačena, pravedna, realistična i europska”, rekao je socijalist Marlaska.

U zajedničkoj deklaraciji je također navedeno kako EU treba ostati ujedinjena i “govoriti jednim glasom” protiv korištenja nelegalne migracije u političke svrhe.

Sastanak održan u hotelu južnog španjolskog grada Málage uslijedio je nakon njihovog sastanka iz ožujka u Ateni ali i više telekonferencijskih susreta tijekom posljednjih mjeseci.

U radu ove neformalne skupini Med 5 ne sudjeluje Hrvatska pa na sastanku u Málagi nije bilo hrvatskih predstavnika. Hrvatska je prije tjedan dana primljena na sastanku u Ateni u širi Med 9 klub u kojem su još i Slovenija, Francuska i Portugal. Unutar tog kluba zemlje također nastoje usuglasiti stavove oko tema od zajedničkog interesa na Mediteranu pa ih braniti u Bruxellesu.

Izvor Index.hr

Objava Zemlje okupljene u Med 5 traže pravedniju podjelu migranata u EU pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.