“POSTOJI PRESUMPCIJA NEVINOSTI”: Plenković o uhićenju bivše ministrice

Extra

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u vezi uhićenja bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU i članice predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac da “postoji presumpcija nevinosti”, a više od toga nije htio komentirati.

“Znam što sam sad pročitao na internetu, drugo ne znam ništa. Presumpcija neovisnosti postoji, pravosudna tijela su neovisna i rade svoj posao. Naš je cilj boriti se protiv korupcije. O ovome ću govoriti kad nešto više budem znao. Više od ovoga vam danas neću reći ništa”, rekao je Plenković novinarima nakon što je sudjelovao na savjetovanju o ekonomskoj politici u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista.

Iznenadila ga vijest o uhićenju Žalac

Plenković je ustvrdio kako ga je iznenadila vijest o uhićenju Žalac u akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH zbog afere Softver, te je na upit potvrdio da je ona još uvijek članica Predsjedništva HDZ-a.

Pemijer je također, komentirajući tvrdnje iz Ureda predsjednika Republike da je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vijeća za obranu “pokušao lažima poniziti” načelnika Glavnog stožera OS RH Roberta Hranja, poručio kako poštuje Hranja.

“Načelnik Glavnog stožera admiral Hranj je po meni ozbiljan i dobar čovjek. Član je Vijeća za obranu kao on, a ne kao netko tko ima vrhovnog zapovjednika i ako ga se nešto pita i traži stav, onda je na njemu da da odgovor, a ne da mu netko drugi kaže – ne, to je političko pitanje, vi nećete na to odgovoriti”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je pitanje na sastanku upućeno Hranju bilo normalno, primjereno, u okviru onoga što je sadržaj i duh te rasprave. “U konačnici, neka sam Hranj kaže što je bilo”, poručio je.

Plenković je rekao kako se nisu složili oko priopćenja nakon sjednice jer Milanović misli da materijalno stanje vojske nije zadovoljavajuće, dok on smatra da ulažu puno.

“A što se tiče ovoga da bih ja ponizio načelnika Glavnog stožera to je zamjena teza. Ja poštujem Hranja, znam ga dugo i zalažem se za njegovo pravo i slobodu govora. On tamo dolazi kao ravnopravni član Vijeća za obranu, ima pravo govoriti. Zato se i sastajemo s njim, da njega kao prvog čovjeka vojske nešto pitamo”, rekao je Plenković i poručio kako Hranj nije između dvije vatre.

Pandemija je Hrvatsku koštala 40 milijardi kuna

Što se tiče epidemiološke situacije, rekao je kako nas je pandemija koštala 40 milijardi kuna i da će koštati još, a država će testiranje za necijepljene plaćati još neko vrijeme dokle bude mogla, ali ne može u nedogled.

Ponovio je kako cjepivo ne nudi jamstvo da se netko neće zaraziti, ali štiti od težih oblika bolesti.

“Pozdravljam činjenicu da se ubrzalo cijepljenje. Nažalost, treba doći do toga da se četvrti val intenzivira, da imamo 50-ak mrtvih na dan da ljudi shvate ono što govorim svaki dan – cijepite se, nemamo trenutno boljeg mehanizma zaštite”, poručio je Plenković.

Rekao je kako smo danas na 58,2 posto cijepljenih, a do kraja tjedna dignut ćemo se iznad dva milijuna cijepljenih.

“Ići ćemo brzo iznad 60 posto. Htio bih da budemo pametni kao Portugalci, Maltežani, Danci, da smo na 90 posto i da smo OK. Meni bi to bilo najdraže, ali takav naivac teško da mogu biti nakon ovoliko apela”, dodao je.

Objava “POSTOJI PRESUMPCIJA NEVINOSTI”: Plenković o uhićenju bivše ministrice pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.