Alemka Markotić ima važnu poruku: Trudnice se ne smiju cijepiti, ali ima rješenje

Extra

Nacionalni Stožer civilne zaštite u petak je održao konferenciju za medije nakon mjesec dana na kojoj su članovi Stožera izvijestili o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, govorila je o važnosti cijepljenja. Napomenula je da su, osim starijih i imunokompromitiranih, i trudnice rizična populacija te je pozvala sve žene koje planiraju trudnoću da bi bilo pametno da se cijepe na vrijeme.

‘Morali smo hitnim carskim poroditi trudnicu u teškom stanju’

Kazala je da su u Klinici neki dan imali slučaj kada su morali hitnim carskim rezom poroditi trudnicu. “Više skoro dva mjeseca smo puni. Pritisak sad postaje puno veći. Imali smo trudnicu u teškom stanju koja treba ići na odjel intenzivne. Noćas joj je stanje pogoršano. Porođena je carskim rezom, ona je na respiratoru”, rekla je Markotić i dodala da je to situacija koja se može izbjeći.

Potom je pojasnila da trenutno cijepljenje trudnica nije odobreno nijednim cjepivom te da se cijepljenje preporuča prije i nakon trudnoće. “Sve žene koje planiraju trudnoću, bilo bi jako pametno da se cijepe. Mi sad imamo u klinici tri rodilje, u dosta teškom stanju. Umjesto da se njihove obitelji vesele, sad čekaju što će bit. Vjerujem da će biti sve ok.

Sporadično znamo da su se neke žene, ne znajući da su trudne, cijepile, ali nisu zabilježene nuspojave. No, nema službene preporuke. To je osjetljiva populacija gdje je teško provesti istraživanje. Nakon što rode i dok doje, mogu se cijepiti odmah. Ne tijekom trudnoće, ali prije da, poslije da”, zaključila je Markotić na tu temu.

Objava Alemka Markotić ima važnu poruku: Trudnice se ne smiju cijepiti, ali ima rješenje pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.