Američki general: BiH je zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Extra

Zapovjednik snaga NATO-a u BiH, američki general Eric Folkestad izjavio je u nedjelju da je sadašnjost i budućnost te zemlje povezana s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kakvu je formulaciju u završnim dokumentima ovoga saveza nedavno uvjetovao i hrvatski državni vrh.

U intervju za Federalnu novinsku agenciju (FENA), brigadni general koji je najviši vojni predstavnik NATO-a u BiH istaknuo je da BiH “jeste i ostaje jedinstvena zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Nedavno je hrvatski predsjednik Zoran Milanović oko BiH uvjetovao potporu završnoj deklaraciji sa samita NATO saveza uvođenjem termina konstitutivnih naroda i Daytonskog mirovnog sporazuma čemu se, po njegovim riječima, protivilo nekoliko članica ovoga saveza.

Na kraju je u dijelu u vezi BiH pronađeno kompromisno rješenje te je naveden Opći okvirni sporazum za BiH kojemu je sastavni dio i Ustav zemlje u kojemu se ističe uloga konstitutivnih naroda.

Američki general Folkestad je odbacio inicijative o odcjepljenju od BiH očito aludirajući na česte najave srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika da će se ova zemlja raspasti.

“Priče o otcjepljenju ne samo da nisu korisne već i skreću pozornost s pravih pitanja koja treba rješavati”, rekao je brigadni general. Pozvao je na provedbu reformi u BiH navodeći da to želi većina građana ove zemlje.

Najavio je nastavak potpore Bosni i Hercegovini, napose Oružanim snagama te zemlje kako bi bile sposobne suočiti se brojnim iskušenjima. Dodao je kako bi Oružane snage BiH mogle pomoći u gašenju brojnih požara u zemlji ali i rješavanju brojnih kriza poput potresa, poplava i drugih katastrofa, te borbi s epidemijom koronavirusa.

Izvor N1

Objava Američki general: BiH je zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.