BANOŽIĆ DOLJEVA NAFTU NA VATRU: Prijetio načelniku glavnog stožera, traži njegovu ostavku

Extra Info

Ministar obrane Mario Banožić iz Požege je komentirao ulogu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga viceadmirala Roberta Hranja, rekavši da mu je kao ministru protuzakonito zabranio da govori na prisezi vojnika.

“Ne poštuje Zakon o obrani i uredba koja je rezultat samog funkcioniranja zakona. Ovo nije bio prvi put, ovo se dogodilo stotinu puta u godini dana, ali je ovo bila kap koja je prelila čašu”, rekao je Banožić za RTL Danas.

‘Lijepo sam mu rekao da izvoli poštovati zakon’

Opisao je i svoje kontakte s Hranjem:

“Rekao je prvi dan kad je došao, eto, imamo problem, jer on je prvi sinopsis koji smo imali za polaganje prisege gdje su bila predviđena tri govornika, što je bila praksa cijelo vrijeme. Da bi nakon nekoliko sati rekao da predsjednik RH traži da bude samo on govornik, odnosno da se ja ne smijem obratiti vojsci. Rekao sam da je MORH ono koje organizira prisegu.”

“Dobio sam zapovijed u kojoj jasno piše da se poštuje odluka ministra, a ako se protokolno dogovore, da se poštuje protokol Ureda predsjednika. S tim se nisam mogao složiti, došao sam gore u vojarnu, lijepo sam mu rekao da izvoli poštovati zakon, a ako ne poštuje zakon, da ne može obnašati dužnost načelnika”, rekao je ministar Banožić.

‘Ako ne radiš po Zakonu…’

Poslao je i jasnu poruku:

“Ako ne radiš po Zakonu, nemoj obnašati dužnost, to je moja jasna poruka i ja sam zatražio izvanredni nadzor nad kabinetom Glavnog stožera i svim tim zapovijedima koje su donesene i danas i neki dan vezano za Burčula, zapovjednika Počasne zaštitne bojne, tu tvrdim da ne bi došlo do situacije umirovljenja da se nije isto događalo što i danas”, rekao je ministar Banožić.

Što se tiče njegova očekivanja da Hranj odstupi, rekao je:

“Onako časno, ako se pokaže, ako to nije osjetio s današnjim primjerom, kao što je to rekao danas u Požegi da će podnijeti ostavku, ja očekujem da se to dogodi nakon inspekcijskog nadzora koji će jasno pokazati što se dogodilo i na primjeru zapovjednika Burčula kada je donio rješenje da je neraspoređen… pa je dva dana kasnije promijenio. Isti slučaj smo imali danas u Požegi, donio je protokol, a onda je iza toga promijenio.”

Objava BANOŽIĆ DOLJEVA NAFTU NA VATRU: Prijetio načelniku glavnog stožera, traži njegovu ostavku pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.