BEROŠ IMA NOVI SLOGAN? Cijepite se, da ne umrete!

Extra

Ministar zdravstva Vili Beroš je kazao da je među hospitaliziranima i umrlima najviše necijepljenih. “Najveći dio onih koji su nas napustili mogli su ostati s nama da su se cijepili”, rekao je Beroš. ‘Devet od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno. No, devet od 11 bolesnika koji su na respiratoru, nisu bili cijepljeni. To nije samo nebriga za naše zdravlje nego i nebriga za liječničko osoblje”, kazao je Beroš. Objasnio je da je sreća što delta soj reagira na cjepivo koje je razvijeno za ranija cjepiva.

“Razvija se cjepivo za delta soj, koje će biti još učinkovitije. Sreća je da i ovo cjepivo djeluje na delta soj”, kazao je Beroš. Rekao je da je bilo kratkog odgađanja nekih operacija u KBC-u Split. “Opterećenje sustava Covid pacijentima utječe na pružanja zdravstvene zaštite ostalim pacijentima”, kazao je Beroš.

‘Tko izostane s posla, neće dobiti naknadu’

“Brinite se o zdravlju nacije i stanju zdravstvenog sustava”, kazao je ministar.

Na pitanje je li donesena odluka o Covid potvrdama u zdravstvu, Beroš je rekao da je čitav postupak usmjeren prema povećanju sigurnosti pacijenata i liječnika. “Testiranje planiramo dva puta tjedno. Oni koji se ne žele testirati, cijepiti, a nisu ni preboljeli, ne znam kako bih opisao njihovo ponašanje. Testiranja će u prvom trenutku biti besplatna, ali to ne može biti dovijeka. Ako netko ne želi, morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena i njihov izostanak. Tko se ne želi testirati, neće moći biti na poslu. Napravit će problem i sustavu i sebi. Ako neopravdano izostanu s posla, neće za to dobiti naknadu”, kazao je Beroš.

Na konkretno pitanje koliko dugo ćemo plaćati testove necijepljenim zdravstvenim djelatnicima, Beroš je rekao da ne zna odgovoriti na to pitanje jer ne zna koliko će trajati epidemija. “Sredstva su osigurana, ali ne mogu govoriti o kolikom se iznosu radi”, kazao je Beroš. “Postoji i kontrola bolovanja. A ne željeti testirati se ne može biti razlog za otvaranje bolovanja”, kazao je Beroš.

Produljit će se trajanje Covid potvrda na 12 mjeseci

Na pitanje hoće li se produljiti trajanje Covid potvrda, Capak je kazao da će one trajati 12 mjeseci. “To će biti pripremljeno u dokumentima za 1. listopada”, kazao je Capak. “Zadnjih nekoliko dana bilježimo pojačani interes za cijepljenje. Nadamo se da će se taj trend nastaviti. Iako su to sve male brojke i s njima ne možemo biti zadovoljni”, kazao je Capak prenosi Danas.hr

Beroš je rekao da se 2,5 puta prošlog tjedna povećalo cijepljenje u zdravstvenom sustavu. “Ne znam je li to rezultat najave uvođenja Covid potvrda u zdravstveni sustav”, rekao je. Beroš je potvrdio da se uvođenje Covid potvrda odnosi ne samo na liječnike i medicinske sestre, nego na sve koji rade u zdravstvenom sustavu.

“Svi koji ulaze u bolnički krug, moraju imati Covid potvrdu. I oni koji povremeno dolaze, kao što su serviseri”, rekao je Capak.

Na pitanje o zaraznosti onih koji su cijepljeni Beroš je rekao da su svjesni teškoća, ali da je najbolje što imaju uvođenje Covid potvrda. “One pružaju najveću moguću sigurnost, ne maksimalnu”, rekao je Beroš. Capak je rekao kako se zna da osobe koje su se cijepile mogu prenijeti bolest, ali da su najslabija karika u Covid potvrdama oni koji su testirani. “Oni mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji. Oni su najslabija karika. Preporuka je da se svi cijepe. Cijepljeni i oboljeli mogu najmanje prenijeti bolest”, rekao je Capak.

Rekao je da ne zna odgovoriti na pitanje imaju li cijepljeni i oboljeli manje virusa u sebi, ako se zaraze. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da ništa nije sto posto i da nema sigurnosti, ovisno o situaciji u kojoj se nalazite. “Puno ima elemenata zašto će se netko inficirati. Sve mjere moramo poduzeti da bismo zaštitili najranjivije”, kazala je Markotić.

Objava BEROŠ IMA NOVI SLOGAN? Cijepite se, da ne umrete! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.