“Bolje daj nama nego da platiš kaznu!” (AUDIO)

Extra

Dve službenice carine na graničnom prelazu Slavonski Šamac između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nisu ni slutile da će postati zvezde Jutjuba. One su uveravale jednog putnika da mu je jednostavnije da njima plati mito nego da se stvar zakomplikuje, navodeći potencijalne probleme koji mu slede – prekršajna prijava, naplate velikih kazni, kao i čekanje policije tri do četiri sata. On je tajno snimao razgovor, a jedna mu je čak rekla da mu nikako ne bi savetovala da čeka policiju. Putnik im potom govori da nema dovoljno novca u novčaniku, ali su ga uporne carinice uputile da se vrati u obližnje mesto, vrlo verovatno u Slavonski Šamac i da na bankomatu podigne iznos koji su očekivale.

Službenice su prethodno uhvatile putnika koji je iz BiH u Hrvatsku hteo da prenese neprijavljenu robu i to kako se navodi, teglicu meda, bocu Pelinkovca, tri flaše vina i 15-ak pašteta. Jedna od njih m je rekla da mu kazna sigurno ne bi bila manja od 1.300 evra.

“Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto koleginici. Ona će ostati bez dela plate ukoliko ne napiše prekršaj,” govori jedna od službenica. Putnik je rekao da ne stoji dobro s gotovinom, a službenica odgovara da tu nemaju bankomat, ali putnik potom govori da ima oko stotinak evra, ali u drugoj valuti, tačnije – ima 1500 švedskih kruna.

“Svaka čast švedskim krunima, ali šta ćemo mi sa njima,” pitala ga je službenica.

One zatim odbijaju švedske krune i šalju ga na bankomat u selu i tačno mu opisuju gde se nalazi. Međutim, putnik se vratio i rekao da mu je kartica blokirana za međunarodne transakcije. Nakon svega ga ipak puštaju, ali pod uslovom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje ne sme da unese u Hrvatsku. Telegram se obratio Carinskoj upravi s upitom jesu li upoznati sa slučajem i da li su nešto preduzeli protiv ovih službenica.

“Carinska uprava upoznata je s konkretnim snimkom i odmah je po saznanju pokrenula postupak unutrašnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja. S obzirom na to da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja evidentno postojanje osnovane sumnje da je počinjenjo krivično delo s obeležjem korupcije o navedenom događaju je odmah obavešten i USKOK,” piše u saopštenju, dok su carinske službenice udaljene sa prelaza.

“Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanelo je nemerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savesno obavljaju svoje dužnosti,” piše u njihovom odgovoru.

(MONDO/Telegram)