BRITANCI PRIZNALI: “NEĆEMO MOĆI SVE EVAKUIRATI IZ KABULA”

Extra

Američki predsjednik Joe Biden pod pritiskom je da u utorak na virtualnom susretu država G7 produži rok, sada određen za 31. kolovoza, za evakuaciju tisuća stranih državljana i Afganistanaca nakon što su talibani preuzeli vlast u toj azijskoj zemlji.

Talibani su rekli da će odbiti bilo kakav zahtjev zapadnih snaga o produženju tog roka kako bi se dovršila evakuacija.

“To je crvena linija. Američki predsjednik objavio je da će se 31. kolovoza povući sve njihove vojne snage. Ako produlje rok to znači da se produljuje okupacija, premda to nije potrebno”, rekao je u ponedjeljak predstavnik talibana u Dohi.

Biden je u nedjelju kazao kako neće tražiti produženje, na što ga pozivaju države poput Velike Britanije i Francuske.

Wallace je za Sky News istaknuo da sumnja da će biti produženja roka, “ne samo zbog izjava talibana, nego i javnih obraćanja predsjednika Bidena”.

No dodao je kako “ipak vrijedi pokušati to učiniti”, što će Britanci i napraviti.

Britanski ministar obrane upozorio je da bi u slučaju ostanka zapadnih snaga nakon isteka roka talibani mogli napasti aerodrom ili spriječiti ljude da do njega stignu.

“Ako ta zračna luka bude napadnuta, onda je ona praktični zatvorena, s topničkom vatrom po pisti i takvim stvarima. Tada nam ostaje veliki humanitarni problem”, rekao je Wallace.

Britanci su u zadnja dva tjedna iz Afganistana evakuirali oko 8,6 tisuća ljudi, njih 2 tisuće u posljednja 24 sata, objavio je ministar.

No, s obzirom na ograničeno vrijeme, upozorio je kako “neće uspjeti evakuirati sve”.

 

Objava BRITANCI PRIZNALI: “NEĆEMO MOĆI SVE EVAKUIRATI IZ KABULA” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.