Capakova zamjenica ima riješenje: “Tko je bolestan neka ne ide u školu…”

Extra

Počela je nova školska godina, a o epidemiološkim mjerama u školama govorila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, Ivana Pavić Šimetin.

“Upute su slične onima od prošle godine, za djelatnike škola nema velikih iznenađenja, ali je veliki iskorak da nema više inzistiranja na razrednom odjelu jer se pokazalo neprovedivo na duže staze”, rekla je za HTV.

U Izraelu je testirano mnogo učenika, a rezultati su bili poražavajući – bilo je jako mnogo pozitivnih učenika tjedan dana prije početka školske godine. Pavić Šimetin je rekla da smo brojkama pokazali da se zaraza ne širi, pogotovo se ne širi nekontrolirano u razredima – često je bio samo jedan zaraženi učenik i uz njega eventualno još jedan, što pokazuje da se zaraza nije širila.

“S mjerama kakve imamo nastavljamo i u ovoj školskoj godini”

“Mi sa svojim mjerama, kakve imamo, nastavljamo i u ovoj školskoj godini. Prednost nam je da je 58% nastavnika cijepljeno, mogu se i djeca od 12. godine cijepiti”, rekla je.

Pozvala je učenike koji su bolesni ili žive u kućanstvima s bolesnim osobama da se cijepe, a pripremaju i strategiju pozivanja na dobrovoljno cijepljenje završnih razreda srednjih škola koja spadaju u posebna zanimanja, poput zdravstvenih, turističkih, trgovačkih škola, te učenike koji su u domovima jer su to grupacije kod kojih je moguće lakše širenje virusa.

O testiranjima

“Što se tiče testiranja, za sada su predviđena za izvanučioničku nastavu koja zahtijeva noćenje”, dodala je.

Testiranja su radili u 2 navrata: u Zagrebu u prosincu 2020. i u Splitu u siječnju 2021. Objasnila je da su podaci pokazali da je jako mala cirkulacija virusa u učionicama – svega 1% učenika je bilo zaraženo u zagrebačkim školama na vrhuncu vala, u splitskim školama nitko od maturanata nije bio pozitivan.

“Najvažnija mjera je da onaj tko ima znakove bolesti ne ide u školu”, dodala je.

Školskog zvona neće biti kako bi se spriječilo da učenici izlete na hodnike i miješaju se. Pavić Šimetin kaže da je to mjera koja ne narušava kvalitetu boravka u školi i školovanja, a smanjuje interakciju. Škole moraju voditi računa, dodala je, da znaju kontakte zaraženih učenika ili nastavnika – ne smije se dogoditi da ne znaju s kim je bio u kontaktu.

Osvrnula se na mjeru držanja distance, rekla je da je ona utvrđena kao važna, u školi je smanjeno na 1.5 m jer nema toliko prostora, a učenici su ipak najviše u učionicama, a ne na hodnicima.

Za nošenje maski su odgovorni svi djelatnici škole, a dodaje da je odgovorna osoba ustanove ravnatelj.

Što s učenicima koji ne žele nositi maske i za to imaju potporu roditelja?

Na pitanje što s učenicima koji ne žele nositi maske i za to imaju potporu roditelja, Pavić Šimetin je rekla da se maske moraju nositi, ako ne zbog sebe i zaštite svoga zdravlja, uvijek treba voditi računa o tome da u školi borave teško bolesna djeca. Djetetu je najgore, dodaje, ako je jedino u razredu koje ne nosi masku, ako ostali vršnjaci nose.

“To nije dobro za dijete, djeca se ne vole izdvajati od svojih vršnjaka, ona žele biti dio ekipe”, rekla je.

Maske bi se trebale mijenjati nakon par sati nošenja. Sve škole, rekla je Pavić Šimetin, imaju svoje osnivače koji su opskrbili škole maskama, a o tome i dalje trebaju voditi računa.

Propisano je da se roditeljski sastanci moraju održavati uz maske i distancu, oni se mogu održavati u dvoranama ili većim učionicama.

Rekla je da ima roditelja koji su izuzetno zabrinuti za zdravlje svoje djece i inzistiraju na nastavi na daljinu. U dogovoru sa školama, rekla je, mogu pojačati mjeru sigurnosti dolaska roditelja u školu tako da moraju imati covid-potvrdu.

Nastava na daljinu

Ako se pogorša epidemiološka situacija, prešlo bi se na nastavu na daljinu. Pavić Šimetin je rekla da ove godine imamo velik broj cijepljenih nastavnika, no zbog izrazito pogoršane epidemiološke situacije u školi ili županiji prešlo bi se na taj model.

Online nastava je loša za psihu učenika. Pavić Šimetin je zaključila da bi se škole trebale zadnje zatvarati i prve otvarati.

Objava Capakova zamjenica ima riješenje: “Tko je bolestan neka ne ide u školu…” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.