Djeca cjepljena protiv covida mogu obuliti od miokarditisa, biste li cjepili svoje djete?

Extra

Statistike pokazuju da kod dječaka postoji veći rizik od miokarditisa nakon cijepljenja mRNA cjepivom nego od teškog covida

Cijepiti se ili ne? Roditelji moraju donijeti ovu odluku ne samo za sebe, već i za svoju maloljetnu djecu. Kako bi pomogla pri donošenju ove odluke, njemačka Stalna komisija za cijepljenje (STIKO) je sredinom kolovoza podržala opću preporuku cijepljenja za djecu od 12 do 17 godina, ali tek nakon masovnog pritiska politike. Prethodno je ovo stručno tijelo preporučilo cijepljenje protiv korone samo za adolescente s prethodnim oboljenjima, poput dijabetesa, piše Deutsche Welle.

Zabunu sada izaziva nova studija iz SAD-a, prema kojoj je rizik od upale srčanog mišića (miokarditisa) nakon cijepljenja proizvodom BioNTech/Pfizera za dječake više nego šest puta veći nego rizik od ozbiljnog toka bolesti uzrokovanog koronavirusom.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija usporedili su koliko su često adolescenti bez prethodnih oboljenja u dobi od 12 do 17 godina razvili miokarditis nakon cijepljenja i koliko je adolescenata iz iste dobne skupine moralo biti hospitalizirano zbog infekcije koronom u istom razdoblju.

Rizik za dječake nakon cijepljenja veći

U studiji je ispitano 257 slučajeva miokarditisa kod adolescenata koji su dijagnosticirani u prvoj polovici 2021. godine nakon cijepljenja protiv korone. Upala srčanog mišića bila je uglavnom blaga i nema registriranih smrtnih slučajeva. Sveukupno gledajući, ova ozbiljna propratna pojava zabilježena je iznimno rijetko: kod dječaka je ta stopa iznosila 162,2 a kod djevojčica 13,0 na milijun cijepljenih.

Danas je općeprihvaćeno da se ova rijetka nuspojava može pojaviti nakon cijepljenja protiv korone s jednim od dva mRNA-cjepiva. Prvi put su u Izraelu, u travnju prošle godine, prijavljeni slučajevi miokarditisa kod mladića nakon vakcinacije cjepivom Pfizer/BioNTech.

Ove nuspojave također su se sporadično javljale pri upotrebi cjepiva Moderna, koje se također temelji na novoj tehnologiji mRNA. Američka zdravstvena služba CDC sada smatra da je veza između miokarditisa i cjepiva “vjerojatna”. U skladu s tim, farmaceutske tvrtke BioNTech/Pfizer i Moderna obavijestile su o toj mogućoj povezanosti u zajedničkom pismu o rizicima.

I pored svega se bolje cijepiti?

Unatoč tome, mnogi zdravstveni stručnjaci savjetuju cijepljenje tinejdžera, ako je to moguće. Oni i dalje smatraju da su rizici od COVID-a 19 i moguće dugoročne posljedice ovog oboljenja veći od rizika obolijevanja od upale srčanog mišića – miokarditisa. “Pojava miokarditisa nakon vakcinacije mRNA-cjepivima je moguća, ali su nuspojave, koje se češće javljaju kod dječaka nego kod djevojčica, vrlo rijetke (…) Akutni tok miokarditisa obično je blag u uvjetima bolničkog liječenja. Zasad nema spoznaja o mogućim dugoročnim posljedicama”, objavio je Institut Robert Koch (RKI) u svom Epidemiološkom biltenu 19. kolovoza 2021. godine.

No što se tiče korone, čak ako djeca i adolescenti često imaju blagi tok bolesti, rizik od dugotrajnih posljedica ostaje. “S povećanjem broja oboljelih bi i pored niske incidencije moglo doći do porasta broja onih koji imaju dugoročne posljedice preležanog COVID-a”, kaže se u Epidemiološkom biltenu Instituta Robert Koch (RKI).

Prema jednom švedskom istraživanju, djeca i adolescenti mogu biti ozbiljno pogođeni dugoročnim posljedicama preležane korone. To uključuje multisustavni upalni sindrom (MIS-C), upalni sindrom (PIMS) i sindrom kroničnog umora (ME/CFS), piše Deutsche Welle.

Međutim, takve dugoročne posljedice nakon infekcije koronavirusom rjeđe se prepoznaju i prijavljuju kod djece i adolescenata nego kod odraslih, kaže se u jednoj britanskoj studiji iz travnja 2021.

Objava Djeca cjepljena protiv covida mogu obuliti od miokarditisa, biste li cjepili svoje djete? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.