Đukanović osudio velikosrpsku politiku i stigao na Cetinje

Extra

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, usred novih društvenih i međuetničkih napetosti u zemlji, optužio je u subotu Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionitičke politike u regiji.

I dok se prosvjedi protiv ustoličenja novog crnogorskog mitropolita Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) nastavljaju na Cetinju i u Podgorici, Đukanović je pozvao na mir, očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada u zemlji.

Istodobno je, međutim, poručio premijeru Zdravku Krivokapiću, lideru prosrpske vladajuće koalicije, “da nakon kontinuirane medijsko političke torture i ponižavanja iz Beograda naše države osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njezinu obranu”.

Krivokapić, pak, smatra da je Đukanović glavni inicijator prosvjeda.

Đukanović je u subotu navečer stigao na Cetinje, održavši obećanje da će se i osobno pridružiti prosvjedima protiv ustoličenja novog mitropolita SPC-a Joanikija u drevnoj crnogorskoj prijestolnici Cetinju.

Skupina prosvjednika ogrnuta crnogorskim zastavama koja se protivi ustoličenju novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u povijesnoj prijestolnici Crne Gore, probila je u subotu policijsku blokadu na ulazu u Cetinje postavljajući ondje svoje barikade, ali i živi štit uz povike “Ovo nije Srbija” i “Živjela Crna Gora”.

Na Cetinju bi se u nedjelju ujutro trebalo održati ustoličenje novog mitropolita Joanikija, u nazočnosti patrijarh srpskog Porfirija.

Očita je namjera prosvjednika koji se protive da se ustoličenje održi u povijesnoj prijestolnici Crne Gore da crkvenim velikodostojnicima ne dopuste ulazak u Cetinje i na taj način spriječe da se čin ustoličenja održi ondje. Oni žele da Joanikije bude ustoličen u nekom drugom gradu u Crnoj Gori.

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.

Uz to, protivnici SPC-a smatraju da manastir pripada Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, koja je u zemlji manjinska i u pravoslavnom svijetu nepriznata.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti Amfilohija koji je krajem prošle godine umro od posljedica infekcije koronavirusom.

(Hina)

Objava Đukanović osudio velikosrpsku politiku i stigao na Cetinje pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.