Drevne Maje su bili stručnjaci za estetsku stomatologiju

Extra

Sjajni ukrasi za zube koji u nekim slučajevima pokrivaju cijelu caklinu, a kojima se često vole hvaliti neke zvijezde hip-hopa, nisu izum 21. vijeka.

Naime, nedavna istraživanja otkrila su kako su i Indijanci prije 2500 godina stavljali ukrase u zube.

Drevni stanovnici južnog dijela Sjeverne Amerike među prvima su odlazili do ‘zubara’ gdje su zube ukrašavali udubljenjima, izbočenjima, ali poludragim kamenjem, navodi se u izvještaju analize hiljada zubi koji se nalaze u kolekciji Meksičkog nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju.

Naučnici ne znaju originalno nalazište većine zuba koji su nekada pripadali ljudima na području regije Srednje Amerike u razdoblju 16. vijeka prije dolaska španskih konkvistadora. No, sigurno je kako su Indijanci, uglavnom muškog pola, pazili na svoj lijep izgled.

Rekonstrukcija

– Zubni ukrasi nisu bili oznake titula ili socijalnog statusa. Njihova implementacija u caklinu bila isključivo dekorativnog karaktera – objasnio je José Concepción Jiménez, antropolog na Institutu.

Ustvari, plemići tog doba poput Crvene Kraljice, mumije pronađene u hramu starog majanskog grada Palenque na području današnjeg Meksika, uopšte nisu ukrašavali zube. Takođe, pronađeni su i drugi dokazi rane ‘stomatologije’.

Drevni su ‘zubari’ koristili alate slične bušilicama koji su za probijanje zuba imale svrdlo od opsijana.

Rekonstrukcija

– Moguće je da su prije bušenja i brušenja zuba drevni ‘stomatolozi’ protiv bolova kao svojevrsnu anesteziju koristili razne biljke – izjavio je Jiménez.

Ukrasni kamenčići, među kojima i žad, na zube su se lijepili pomoću prirodnih smola koje su miješale s drugim hemikalijama i umrvljenim kostima.

– ‘Zubari’ su vrlo dobro poznavali anatomiju zuba te su znali izbušiti zub bez da oštete živac u njemu. Cilj je bio ljepši izgled ali bez bolova – zaključio je Jiménez.

Izvor: jutarnji.hr