“EURO JE POLITIČKO PITANJE, referendum je provokacija, ali potrebna i dobrodošla”

Extra

Glavni urednik portala Ideje.hr Željko Ivanković u N1 Studiju uživo komentirao je uvođenje eura u Hrvatskoj, kao i eventualni referendum.

Ivanković misli da je uvođenje eura prvenstveno političko pitanje.

“Ne mislim to samo ja. To misli i Daniel Groz, emeritus jednog vodećeg europskog think thanka. To je čisto političko pitanje. Za Europu potpuno ekonomski beznačajno s obzirom na veličinu Hrvatske. S europske strane je to političko pitanje, a s hrvatske strane to je također političko pitanje”, rekao je.

Premijer Andrej Plenković rekao je da referenduma o uvođenju eura neće biti, a Ivanković pak smatra da je refrendum ključna stvar tog velikog pothvata, odnosno ulaska Hrvatske u eurozonu.

“Točno je, referendum je provokacija, čak i dobrodošla provokacija u ovom trenutku. Mislim da su potrebne i daljnje provokacije”, ističe Ivanković.

Podsjeća da banke zarađuju na mjenjačkim poslova te da im je to izvor prihoda, a ipak su za euro.

“Što banke očekuju da će se dogoditi kod ulaska u eurozonu? To je jedna tema koju svakako treba staviti na stol. 2017. godine je jedna velika španjolska banka propala pa je preuzeta. O njenom planu preuzimanja je konačnu riječ rekla Europska komisija. Euro nije samo novčanica, to je cijeli jedan financijsko-montetarni sustav. Ja sam za to da kad se ulazi u euro, da se ulazi sa sviješću o novom rasporedu snaga”, kazao je.

Osvrnuo se i na to kakva će biti pozicija HNB-a nakon ulaska u euro.

Ivanković misli da će ulaskom Hrvatske u eurozonu HNB postati ispostava Europske središnje banke.

“O ulasku Hrvatske u eurozonu odlučuje i budući njemački premijer. Pitanje je koliko je Plenković dobar sa Scholzom ako on pobijedi. Stvar nije onakva kakvom je hrvatska javnost poznaje”, rekao je.

Objava “EURO JE POLITIČKO PITANJE, referendum je provokacija, ali potrebna i dobrodošla” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.