HASANBEGOVIĆ: “HDZ JE KAO SAMOPOSLUŽIVANJE, SVATKO UĐE I UZME SI ŠTO MU TREBA”

Extra

Zlatko Hasanbegović komentirao je za N1 sinoćnju akciju oporbe u Saboru kao i izbor novog predsjednika Vrhovnog suda.

“Bio sam u Saboru jer sam očekivao raspravu, do nje nije došlo i epilog je da je načelno oporbeno stajalište utemeljeno jer je danas Odbor za Ustav poništio obje sjednice Odbora za medije. Neki su se vratili u mladost i pretpolitičko djelovanje, reminiscirali Varšavsku ulicu, ali to nije bitno”, rekao je Zlatko Hasanbegović i dodao:

“Bitno je da će se procedura morati ponoviti i imat ćemo prigodu dodatno istaknuti ono što sam govorio da je natječaj protuzakonit. Ne samo da je kandidat unaprijed odabran, već zbog dokazanih sukoba interesa u redovnoj proceduri ne može biti kandidat. Cure rokovi, ako se kandidat ne izabre do četvrtka, natječaj bi trebao biti poništen i ponovljen.”

Osvrnuo se i na izbor Radovana Dobronića na mjesto predsjednika Vrhovnog suda:

“Mi smo izašli iz ovog bizarnog suglasja s načelnim razlozima – cijeli postupak je od početka kontaminiran, pretvoren u vrstu mužjačkog nadmetanja dvojice političara, čime je Pirovu pobjedu iznio predsjednik Republike, ali time je obezvrijeđena važnost Vrhovnog suda. Drugo, javnosti je promaknula potankost iz programa kandidata na stranici 20. u kojoj je Dobronić unio niz ideološko-komesarskih interpretacija o svim poznatim društvenim prijeporima o prošlosti.”

Na pitanje slaže li se sa Zoranom Milanovićem da je tajming presude u slučaju Fimi media upitan, Hasanbegović je odgovorio:

“Da, to je moguće načelno. Ovo je u konačnici iz vizure HDZ-a najbolji mogući trenutak, ali u konačnici to je nebitno, bitan je sadržaj presude. Pravna je činjenica da imamo vrstu presedana jer je prvi put presuđena i pravna osoba, u ovom slučaju stranka.

I ja sam oko godinu dana bio u toj stranci. HDZ je kao vrsta arheološkog nazališta, ima različite povijesne slojeve. Povijesno gledano to je stranka koju možemo usporediti s konceptom samoposluživanja – svatko uđe i odabire što mu odgovara. Pupovac i Radin su arbitri Hrvatske vlade i ona Vlada koju oni ne prihvate, ne može biti Hrvatskom vladom. U tom smislu najveći žal prema Sanaderu ima g. Milorad Pupovac, razumljivo. Sanader je rukopoložio gđu Kosor koja je izabrana u ekstazi na Saboru HDZ-a. Ona je politička pomajka g. Andreja Plenkovića, on je bio njezin osobni kandidat za zamjenika na Saboru HDZ-a kad je 2012. pobijedio g. Karamarko.”

Objava HASANBEGOVIĆ: “HDZ JE KAO SAMOPOSLUŽIVANJE, SVATKO UĐE I UZME SI ŠTO MU TREBA” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.