Hibridna oluja opustošila je Grčku u septembru 2018. i zamalo SRBIJU – evo da li će pogoditi NAS ove godine

Extra

Moćna oluja takozvana “Hibridna oluja”, pogodila je u septembru 2018. ali i prošle godine godine južni deo Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine.

Podsetimo, na meteorološkom servisu ove opservatorije meteo.gr bilo je navedeno da su na moru između Peloponeza i ostrva Krit talasi bili viši od 11 metara.

Na udaru su bila Jonska ostrva (Krf, Kefalonija, Zakintos…), a na obali je vetar udarao brzinom od 120 kilometara na čas.

Bile su zatvorene škole u grčkoj prestonici i u još nekim delovima zemlje, a spasilačke službe bile su u pripravnosti celog vikenda.

Udari vetra bili su i do 100 km na sat.

Moćna i retka oluja, nalik uraganu i tajfunu opustošila je jedan deo Sredozemlja.

Da li ciklon preti Srbiji?
Ciklon “Janos” pogodio je 2018. godine u ovo vreme Grčku i napravio veliku štetu, ali nije ugrozila živote. Očekivali su se jaki vremenski fenomeni i obilne kiše, što se i dogodilo. Međutim, da li Srbija treba da strahuje.

Mi smo na takvom geografskom položaju da nam veće oluje i cikloni ne prete, međutim u ovo vreme može doći do obilnih kiša koje mogu izazvati štetu.

Ukoliko bi došlo do ove oluje, nazvane vremenski fenomen, vetrovi bi bili izuzetno jaki, koji bi dostizali brzinu do 8 stepeni Boforove skale.

Treba napomenuti da bi se mogle očekivati i snažne padavine, u nekim trenucima i po više stotina litara po metru kvadratnom.

Izvor: Srbijadanas.com