Imate temperaturu, glavobolju, proljev? Epidemiolog: Možda nije korona, nego jedna druga opsanost

Extra

Povišena temperatura, glavobolja, proljev i povraćanje su znakovi koji tjeraju na oprez ili testiranje na koronavirus. No, u najvećem broju slučajeva ipak nije riječ o covidu-19, jer isti simptomi karakteriziraju uobičajene rujanske groznice, koje kod odraslih i djece traju najviše nekoliko dana.

Na zadarskom se području tako ne bilježi epidemija neke od viroza, ali gotovo sve ambulante obiteljske medicine bilježe rast pojedinačnih slučajeva. Zbog toga je porastao broj testiranih, a dnevni udio pozitivnih na koronavirus je ostao između tri i osam posto.

“To je pitanje, razbolijevaju li se možda od drugih viroza koje sliče covidu, pa onda kako smo se senzibilizirali na covid, ide se prvo isključivati to, a druge respiratorne, crijevne infekcije i slično počnu se javljati u ovo doba, u predjesensko vrijeme, kada ljudi manje borave na plažama, u prirodi općenito, kad se više drže kuće i drugih zatvorenih prostora”, rekao je za RTL epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Zadar Ivan Stipanov.

Objava Imate temperaturu, glavobolju, proljev? Epidemiolog: Možda nije korona, nego jedna druga opsanost pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.