ISPLIVAO DOKUMENT: Pogledajte kako je Tito kažnjavao necjepljene u Jugoslaviji

Extra

PANDEMIJA koronavirusa navela je mnoge ljude diljem svijeta da prime cjepivo protiv te bolesti u pokušaju da se spriječi daljnje širenje zaraze, ali još uvijek postoje oni koji se cijepljenju protive iz ovih ili onih razloga.

S antivakserima je u bivšoj Jugoslaviji problema imao i Josip Broz Tito, a u dokumentu iz 1947., koji kruži društvenim mrežama, otkriveno je i kako ih je kažnjavao.

Naime, nakon što je jedna omladinska brigada, koja je sudjelovala u radnim akcijama na izgradnji pruge Šamac – Sarajevo, odbila primiti cjepivo, oduzeta joj je iz naziva riječ udarna, što se u to vrijeme smatralo velikom sramotom, piše portal Klix.

“Kažnjava se 3. lička brigada oduzimanjem naziva udarne zbog toga što se 90 omladinaca iz ove brigade nije htjelo cijepiti te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedeno u opasnost zdravlje omladinaca”, piše u obrazloženju odluke.

Kazna je bila pročitana javno, i to pred skupom svih brigada na omladinskoj radnoj akciji na pruzi Šamac – Sarajevo, čime se sramota smatrala još i većom.

Objava ISPLIVAO DOKUMENT: Pogledajte kako je Tito kažnjavao necjepljene u Jugoslaviji pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.