Istraživanje pokazalo kako stranci u Njemačkoj zarađuju dosta više od Nijemaca

Extra

Istraživanje Instituta za njemačko gospodarstvo (IW) koje je objavio Welt am Sonntag pokazalo je da dosta useljenika zarađuje više od Nijemaca.

Gotovo 1300 eura više

Kako prenosi Fenix, podatci se temelje na statistici zapošljavanja Saveznog zavoda za zapošljavanje, a prema tim podatcima, Indijci u Njemačkoj koji rade puno radno vrijeme u prosjeku mjesečno zarađuju 4.824 eura, što je gotovo 1.300 eura više od zarade Nijemaca.

 Welt am Sonntag ne navodi da je riječ o bruto iznosu u kojem Nijemci prikazuju prosječne zarade.

Visokoobrazovana radna snaga

 Od 2012. mnogi stručnjaci i visokoobrazovani ljudi dolaze u Njemačku iz EU, ali i iz trećih zemalja stižu . Među njima je najviše takzovanih MINT stručnjaka (matematika, inžinjeri, prirodne znanosti i tehnolozi),  koji  su u Njemačkoj obično plaćeni znatno iznad prosjeka.

Prosječna mjesečna plaća Nijemaca je 3.541 euro (bruto). Austrijanci u Njemačkoj zarađuju 4.582 eura, a Amerikanci 4.468 eura. Britanci, Kinezi, Švicarci, Brazilci i oni koji dolaze iz zemalja Beneluxa također imaju prosječnu plaću stalno zaposlenih radnika iznad granice od 4.000 eura. I Francuzi u Njemačkoj prosjeku zarađuju više od Nijemaca, odnosno 3.952 eura.

Suprotno njima, Sirijci imaju relativno nisku prosječnu mjesečnu plaću koja se kreće do 2.195 eura, Rumunji 2.157 eura i Bugari 2.072 eura. Podaci za Hrvate Weltr am Sontag nije objavio.

Objava Istraživanje pokazalo kako stranci u Njemačkoj zarađuju dosta više od Nijemaca pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.