IZNAD SVIH OČEKIVANJA: Kolovoz na Kvarneru ostvario 90% noćenja iz rekordne 2019.

Extra

U kolovozu je na Kvarneru ostvareno više od 5,5 milijuna noćenja, čime je ostvareno 90 posto noćenja iz kolovoza rekordne 2019. godine. Samim time je prošlog mjeseca u PGŽ ostvareno 35 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Od početka godine, turistička noćenja dosegla su, pak, 77 posto noćenja iz rekordne 2019. te ih je u usporedbi s noćenjima iz istog razdoblja 2020. 29 posto više. Istkla je to Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera danas na press konferenciji na kojoj je izvijestila o rezultatima kvarnerske turistilke regije u kolovozu.

– Kvarner je od početka ove godine po ostvarenim turističkim rezultatima u samom vrhu Hrvatske. Informacije s terena i stanje booking-a i tijekom srpnja i kolovoza dali su naslutiti da će brojke biti iznad svih očekivanja. Zahvaljujući zajedničkim nastojanjima uspjeli smo sačuvati dobru epidemiološku sliku na regiji i ove godine glavna sezona potrajala je duže, a tu situaciju je cijeli turistički sektor dočekao i više nego spreman.

Ako turističke rezultate srpnja i kolovoza sagledamo zajednički, vidimo koliko je glavni dio ovogodišnje turističke godine bio uspješan, naime, u ta dva mjeseca ostvareno je nešto više od 10 milijuna noćenja, što je 87 posto noćenja usporedimo li sa srpnjem i kolovozom 2019. godine, odnosno 28 posto više noćenja usporedimo li sa srpnjem i kolovozom 2020. Uz puno uloženog truda i savjesnosti svih kvarnerskih turističkih i zdravstvenih djelatnika, sačuvali smo stabilnu i povoljnu zdravstvenu sliku i našeg stanovništa i gostiju, što je zaista veliki uspjeh budući da je dnevno vrlo veliki broj ljudi boravio na kvarnerskim destinacijama, kazala je direktorica TZ Kvarnera te dodala kako su najbrojniji gosti tijekom kolovoza na Kvarneru su bili gosti iz Njemačke.

Naime, stiglo ih je gotovo 2 milijuna, što je trećinu više nego rekordne 2019. Na drugom su mjestu domaći gosti s oko 800 tisuća dolazaka, zatim gosti iz Slovenije s nešto više od 700 tisuća dolazaka te Austrije s oko 420 tisuća dolazaka.

– Kada govorimo o inozemnim gostima, dobra je vijest da su nam se tijekom kolovoza na Kvarner vratili gosti iz Italije i to u većem broju nego lani. Tako su tijekom kolovoza ostvarili 48 posto više noćenja nego 2020. godine. Italija je bila jedna od zemalja koju je pandemija teško i ozbiljno pogodila, kada govorimo i o broju oboljelih ali i stanju u gospodarstvu. Za razliku od naših ostalih važnih i bliskih tržišta, Italija kao zemlja Mediterana ima izlaz na more i zaista veliki broj obalnih gradova i destinacija. Kao i veliki broj ostalih zemalja, talijanska Vlada jako je radila na poticanju svojih državljana da godišnje odmore provedu u svojoj zemlji.

Naime, i talijanski turizam trpi gubitke jer Italija kao destinacija ove godine ne bilježi veliki broj inozemnih gostiju, istakla je Peršić Živadinov.

Također je naglasila da se i u kolovozu nastavio trend najveće potražnje za najkvalitetnijim smještajem. Tako je tijekom kolovoza slobodan smještaj bilo koje vrste bilo je gotovo nemoguće pronaći, pri čemu su hoteli s 5 zvjezica ostvarili 108 posto više noćenja, a hoteli s 4 zvjezdice 94 posto više noćenja. Kampovi s 5 zvjezdica su ostvarili 68 posto više noćenja, a kampovi s 4 zvjezdice 76 posto više noćenja. Bolje rezultate bilježi i visokokvalitetan obiteljski smještaj koji je imao oko 40 posto više noćenja nego lani.

Objava IZNAD SVIH OČEKIVANJA: Kolovoz na Kvarneru ostvario 90% noćenja iz rekordne 2019. pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.