JAK CIKLON DONOSI OLUJNO VREME: Srpski meteorolog najavio: Stiže ZIMA OVOG DATUMA!

Extra

Danas posle vrlo hladnog jutra, tokom dana pretežno sunčano ili malo do umereno oblačno, suvo i prohladno uz slab severni vetar. Jutarnji minimum od -3 do 4 stepena Celzijusa, lokalno oko -5 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od 13 do 16 stepeni Celzijusa, najavio je meteorolog Marko Čubrilo.

U četvrtak slično vreme, a od petka postepeno otopljenje, dok će u košavskom području ponovo jačati jugoistočni vetar, a duž Jadrana jugo takođe u pojačanju.
Jačanje južnog vetra i otopljenje biće posledica razvijanja snažnog ciklona nad Velikom Britanijom čiji će se hladan front približavati Alpima.

Za dolazeći vikend i u ponedeljak naredne nedelje verovatno pretežno sunčano, ali vetrovito i relativno toplo. Udari juga duž obale Jadrana će povremeno biti olujni, posebno na otvorenom moru, dok će topla košava takođe biti na udare olujna. Nad ostalim delom regiona južni vetar, naplaninama povremeno jak.

U utorak, 2. novembra, tokom dana na jugozapadu jače naoblačenje sa kišom i grmljavinskim pljuskovima duž obale Jadrana. U toku srede to naoblačenje će zahvatiti veći deo regiona uslovljavajući kišu, pljuskove, slabljenje južnog vetra i manje zahlađenje, posebno na severozapadu regiona.

– Trenutno su svi modeli vrlo bogati kišom tih dana, ali videćemo kada se promena približi kako će se preciziniji proračuni kretati. Do 04. novembra snežna granica će biti dosta visoko, na oko 1000mnv i dnevni maksimumi do 02. novembra ponegde i oko 23 stepena Celzijusa, zatim od 9 do 15 stepeni Celzijusa – rekao je Čubrilo.

Posle 04. novembra simulira se dalje zahlađenje uz podizanje polja anticiklona na severozapad prema severnom Atlantiku i Grenlandu, strujanje vazduha će dobijati sve severniju komponentu te bi oko 06. novembra već bilo znatno hladnije, a snežna granica bi se mogla spustiti vrlo nisko.

– S obzirom na udaljen termin prognoze i veliku dinamiku atmosfere koja se očekuje posle 02. novembra za sada nije moguće detaljnije prognozirati razvoj vremena tih dana, ali generalno do oko 10. novembra biće znatno hladnije od proseka uz česte padavine – saopštio je meteorolog.

Dakle, od petka sledi nekoliko znatno toplijih dana, posebno oko 01. novembra uz jake južne vetrove, a zatim sledi jača promena uz padavine i zahlađenje.

Izvor: Alo.rs