KAKVA PLJUSKA UNIJI! “Suverenitet i izbor naroda neće biti predmet pregovora…”

Extra

Tijekom posjeta Tunisu u petak, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i mir Josep Borrell rekao je da je predjsedniku Tunisa Kaisu Saiedu prenio europsku zabrinutost zbog očuvanja demokratskih tekovina u toj zemlji, a ovog su tjedna Saieda pozvali i veleposlanici zemalja G7 da hitno imenuje novog šefa vlade i vrati se ustavnom poretku u kojem izabrani parlament ima važnu ulogu.

Saied je izabran 2019., a 25. srpnja ove godine ‘zamrznuo’ je parlament, smijenio premijera i preuzeo izvršnu vlast, što su njegovi islamistički protivnici označili iznenadnim državnim udarom, ali je on rekao da su ti potezi bili neophodni da se zemlja spasi od kolapsa.

Saied je pak Borellu rekao je da zemlja neće tolerirati bilo kakvo strano miješanje.

“O suverenitetu Tunisa i izborima njegovog naroda nije se razgovaralo s međunarodnim partnerima (…) i neće biti predmet pregovora s bilo kojom stranom”, rekao je predsjednik u priopćenju.

Ranije je tuniska stranka Ennahda pozvala na istragu nakon što su se pojavili izvještaji da je predsjednik Kais Saied na meti pokušaja atentata islamističkih “političkih grupa”.

Turska, Izrael i islamistička partija Ennahda u Tunisu optužene su u kolovozu za planiranje atentata na predsjednika Kaisa Saieda, prema istrazi objavljenoj u tuniskim novinama al-Anwar. Kao odgovor, Ennahda je tužila novine. Izraelske i turske vlasti nisu odgovorile na ove optužbe.

“Pokušaj atentata na Saida trebao se dogoditi 8. svibnja 2020. godine, kada je gradu Djerba isporučena raketa zemlja-zrak. Trebala je biti transportirana u glavni grad kako bi se njome oborilo predsjednikov zrakoplov”, tvrdi medij.

U međuvremenu, predsjednik parlamenta Rached Ghannouchi odgovorio je na izvješća u al-Anwaru optužujući novine za širenje klevete i glasina kako bi dodatno pogoršale krizu u Tunisu.

“Odvjetnici stranke dobili su upute da podignu tužbu protiv novina i autora lažne istrage što je prije moguće”, napisao je Ghannouchi.

Saiedovi suparnici osudili su ovaj potez kao napad na demokraciju i smatrali ga državnim udarom. Međutim, mnogi ljudi su pozdravili Saiedovu odluku slavljem na ulicama.

Saied, izabran u velikom broju 2019., obećavši da će se suprotstaviti korupciji, inzistirao je da je njegova intervencija potrebna kako bi se zemlja spasila od kolapsa. On tek treba imenovati novog premijera ili objaviti “kartu puta” koju zahtijevaju zapadne zemlje i ključni politički akteri u Tunisu.

Objava KAKVA PLJUSKA UNIJI! “Suverenitet i izbor naroda neće biti predmet pregovora…” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.