KARCINOM PANKREASA IMA 6 SIMPTOMA: Karcinom dugo i tiho raste, a onda se javlja ovaj znak

KARCINOM PANKREASA IMA 6 SIMPTOMA: Karcinom dugo i tiho raste, a onda se javlja ovaj znak

Info

Umnogim slučajevima, simptomi raka pankreasa su blagi zbog specifičnog položaja ovog organa.

On je takav da dopušta tumoru da dugo raste prije nego što oboljeli osjeti bilo kakav pritisak ili bol. Međutim, postoji nekoliko mogućih simptoma koji eventualno ukazuju na karcinom.

Jedna od njih je blijeda stolica, žućkaste ili boje gline. Takođe, može se pojaviti i žutilo kože kao i svrab, a sve su to pokazatelji da je blokiran protok žuči. Razlog je u tome što karcinom pankreasa raste tako da ovaj organ zaustavlja prolaz iz žučne kese, pa je potrebno što prije otići na pregled i utvrditi šta je pravi razlog.

Slični simptomi mogu se javiti i zbog masne jetre, neuporedivo manje opasnog stanja.

Ozbiljni simptomi zbog kojeg treba potražiti lekarski pregled su i gubitak apetita i težine, umor i malaksalost, visoka temperatura i groznica.

Ne smije se ignorisati ni bol u gornjem dijelu stomaka, koji se pojačava poslije jela ili kad pacijent legne.

Ovako se manifestuje ova opaka bolest:

Oči i koža žute boje

Kada koža i bjeločnice postanu žute, to nikada nije dobro. To može ukazivati na mnoštvo zdravstvenih problema, a koji obuhvataju alkoholizam, otkazivanje jetre i rak pankreasa.

Bez obzira na uzrok, ovo je jedan od simptoma koje nikako ne bi trebalo da ignorišete.

Nadimanje

Nadimanje nakon većeg obroka je normalna pojava, ali ako takvo stanje traje danima to je znak za uzbunu. Kako tumori pankreasa rastu, oni mogu uzrokovati rastezanje stomaka. Ovo je obično jedan od prvih simptoma koji žene primete, ali ga često ignorišu, jer ne smatraju nadimanje nekim većim problemom.

pankreas

Gubljenje kilograma

Gubitak apetita koji prouzrokuje rakpankreasa može dovesti do brzog gubitka težine. Gubitak kilograma koji bi trebao da vas zabrine je gubitak više od 5% tjelesne težine u rasponu od šest meseci do godinu dana. Ukoliko gubitak težine ne možete objasniti nekim drugim razlogom, obratite se doktoru.

Bol u donjem dijelu leđa

Kako tumor pankreasa raste, on ne vrši pritisak samo na unutrašnje organe već i na donji dio kičme i leđne mišiće, uzrokujući konstantan, tupi bol.

Tamna boja urina

Tamna boja urina znak je dehidratacije, ali je često i prvi znak žutice koji ljudi primećuju. Kako tumor uzrokuje manje izlučivanje žuči i povećanje nivoa bilirubina u krvi, urin postaje smeđe boje. Ukoliko povećan unos vode ne vrati boju urina na njegovu normalnu boju, obratite se doktoru.

Bol u stomaku

Iako se čini da nema potrebe zabrinuti se zbog bola u stomaku, činjenica je da to može biti jedan od ranih simptoma raka pankreasa.

(Novi.ba/Stil Kurir)