KONAČNU UKIDAJU SULUDU BIROKRATSKU STVAR: 1. rujna se dogodilo nešto veliko

Extra

Biljezi su od jučer ušli u povijest, a malo tko je zapravo i primijetio. Službenice su jučer na šalterima počele govoriti građanima kako im biljezi više nisu potrebnu ni za izvaditi vozačku, ni prometnu, ni putovnicu, ni domovnicu, ni rodni list i sve ostalo.

Bili su potrebni za 177 raznoraznih dokumenata i sada toga više nema. Na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi i iz porezne uprave su za RTL Direkt potvrdili kako se očekuje da će zbog toga godišnje u državni proračun biti uplaćeno 80 milijuna kuna manje.

‘Za građane je sada sve besplatno’

Pomoćnica pročelnika u zagrebačkom Gradskom uredu za upravu, u sektoru za građanska stanja rekla je kako će sada sve svima biti jednostavnije.

“To znači jednostavno to da je strankama, a i nama na neki način jednostavnije. Znači, sve isprave i potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, oslobođeno je naplate upravne pristojbe. Isto tako, upravni postupci se više ne naplaćuju, niti jedan iz naše oblasti.

To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje, naplaćuje se sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka košta 140 kuna”, kazala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.

Objava KONAČNU UKIDAJU SULUDU BIROKRATSKU STVAR: 1. rujna se dogodilo nešto veliko pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.