Košava i kiša evo i dokle

Extra

Pred nama je topliji dan, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Maksimalna temperatura od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C, a u predelima sa maglom i tmurnim vremenom hladnije, naveo je Đorđe Đurić.

I za vikend jutro hladno, u većini predela magla i slab mraz. U subotu tokom dana sunčano i toplije, uz tempetrature od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C. U nedelju oblačno i za nekoliko stepeni svežije, a na jugozapadu ponegde i sa slabom kišom.

Od ponedeljka do srede Srbija će se nalaziti između veoma snažnog anticiklona sa istoka Evrope i nižeg vazdušnog pritiska sa jugozapada i sa Mediterana, pa će usled veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska biti i veoma vetrovito, uz umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 100 km/h. U ponedeljak oblačno, a u utorak i u sredu biće sunčano, dok će tmurno i maglovito vreme biti u Timočkoj i Negotinskoj Krajini. Maksimalna temperatura biće od 7 do 13°C, u Beogradu oko 10°C, a na istoku Srbije hladnije.

U četvrtak se očekuje promena sinoptičke situacije. Preko severa Evrope premeštaće se ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji će Srbiji doneti naoblačenje, ponegde sa slabom kišom. Doći će do manjeg pada temperature, a košava će prestati i jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni.

Potom sledi jačanje i uticaj veoma snažnog anticiklona sa Atlantika, pa se očekuje stabilizacija vremena, tako da snega u nižim predelima nema na vidiku, a i pred nama je period uglavnom shvog vremena, a u daninama sa padavinama biće ih u makim količinama.

Dakle, u narednom periodu nad našim područjem zbog uticaja visokog vazdušnog pritiska biće uglavnom stabilno i suvo, uz prosečne temperature vazduha za sredinu novembra. Uticaj anticikona i visokog vazdušnog pritiska neće dozvoljavati da oblačni i padavinski sistemi sa obilnim padavinama prodru sa Mediterana.

Prema trenutnim prognozama, snega u nižim predelima i dalje nema na vidiku.

Izvor: beogradskiportal.rs