MEDVED O ZABRANI ZDS-a: “Držat ćemo se preporuka…”

Extra

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Ministra Medveda je reporterka N1 TV Iva Puljić Šego upitala hoće li Vlada ići u izmjene Kaznenog zakona po kojemu će se zabraniti pozdrav Za dom spremni.

“Ja mislim da vam je predsjednik Vlade rekao malo detaljnije i temeljitije. Ja sam stava da je preporuka Vijeća (za suočavanje s prošlošću op. a.) koju je inicirala i osnovala Vlada u dovoljnoj mjeri usmjerenje na koji način se odnositi prema određenim simbolima i u skladu s tim djeluju i sudovi, pa prema tome po mom mišljenju je upravo taj zaključak, koji je uravnotežen i koji je zahtijevao široku i raspravu i sagledavanje svih aspekata, i ostajem pri tome da je upravo to usmjerenje koje je sadržano u tom zaključku dovoljno”, rekao je ministar.

Medved je položio svijeće na Mirogoju, a dodao je da nakon toga odlazi u Gospić, gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 102 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, koji su ekshumirani na području Like.

“Predanost Vlade je vidljiva u nastavljanju svih aktivnosti u pogledu ekshumiranja svih žrtava, dostojnog ukopa i pijeteta i počasti, ali stvaranje ozračja tolerancije, uvažavanja i izgradnje takvih odnosa koji garantiraju perspektivu Republici Hrvatskoj. Naš narod, kao rijetki narodi, stradao je kroz povijest i zato nikad ne smijemo zaboraviti žrtve, moramo se žrtvama klanjati, ali i ulagati energiju i upravo graditi perspektivu na odnosima koji garantiraju kvalitetnije međuljudske odnose u društvu i poštivanje ljudskih prava”, rekao je Medved, dodavši da se na današnji dan tradicionalno posjećuju obilježja na Mirogoju, Macelju, Golom otoku, dok je “Jasenovac u nekim drugim prigodama”.

“Nema nikakve razlike, upravo na tragu programa i aktivnosti koje je provodila naša Vlada u prethodnom mandatu može se jasno iščitati naše opredjeljenje da se ne zaborave žrtve nijednog totalitarnog režima, ali i da gradimo odnose u društvu za buduće generacije, kako ne bi bile opterećene prošlošću, ali nikad zaboraviti. Na mlade moramo prenijeti naša povijesna iskustva koja nisu bila laka”, rekao je Medved.

 

Objava MEDVED O ZABRANI ZDS-a: “Držat ćemo se preporuka…” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.