Mislite da je moj život Švicarska? Plata mi je 6.000 franaka, a OVOLIKO mi ostane kad sve platim

Extra

Mnogi bi željeli da žive u Švicarskoj. Ali, da ni u toj zemlji nije bajno za život, svjedoče riječi Milana V, koji već godinama živi u Bernu, gdje radi kao grafički dizajner za platu od 6.000 franaka (oko 5.500 eura).

Foto: Bern/TeeFarm/ Pixabay

Često su mu govorili da je njegov “život Švicarska”, citirajući poznatu pjesmu Dine Merlina, pa je Milan riješio da otkrije kakav je zapravo život u zemlji čokolade i satova.

“Plata od oko 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu. Najveća stavka je stan. Kirija u Švicarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posjedujete nekretninu, vjerovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa to možete finansijski da izdržite)”, objašnjava Milan.

S obzirom na to da je najam za stan u centru grada izrazito skup, odlučio se na život u predgrađu.

Kirija za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, što znači da mi ostaje 3.200. Cijena namirnica u supermarketima je veća nego kod nas, a o restoranima da ne pričam.”

“Trudim se da što više spremam hranu kod kuće, kako bih uštedio novac, s obzirom da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju. Na hranu mjesečno potrošim oko 600 franaka (i to jer često kupujem namirnice na akciji), što znači da mi ostaje 2.600.”

“Cijene interneta i paketa za mobilni telefon se razlikuju od paketa do paketa, mene to skupa košta 160 eura, nakon čega mi ostaje 2.440. Na komunalije ide još oko 450 franaka, nakon čega grubo ostajem na oko 2.000.”

“Uz to, u Švicarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje, koje ima nekoliko različitih paketa, pa birate u skladu sa potrebama i finansijskim mogućnostima. Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg, i to me košta 300 franaka mjesečno”, piše Milan na društvenoj mreži.

Sa preostalih 1.700 franaka, Milan izdvaja još nekoliko troškova.

“Naravno, frizer je takođe stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom da se šišam dvaput mjesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka.”

Uz to, na izlaske u bioskop, piće ili večeru s prijateljima mjesečno potrošim još 200-300 franaka, tako da mi na kraju mjeseca ostane otprilike oko 1.300 franaka u džepu.”

“Srećom, mahom se vozim biciklom, pa nemam troškove za automobil”, ističe Milan, prenosi Raport.ba

Foto: Lukas Bieri/Pixabay